2024. május 19. - Ivó, Milán

Először mutatják be da Vinci Atlanti Kódexét

Első ízben mutatják be Leonardo da Vinci híres Atlanti Kódexét (Codex Atlanticus), az itáliai polihisztor rajzainak és írásainak legnagyobb gyűjteményét.
2009. szeptember 11. péntek 15:56 - HírExtra
A Codex Atlanticus 1478 és 1518 között készült, összesen 12 kötetből áll, amelyek mérete atlaszokra emlékeztet. A kódexet 1637 óta a milánói Ambrosiana Könyvtárban őrzik.

Az első kiállítás csütörtökön Milánóban, a Santa Maria delle Grazie templomban nyílt meg, abban az épületben, amely refektóriumának falát Leonardo Da Vinci Utolsó vacsorája díszíti. A 45 rajzot felvonultató tárlat az Erődítmények, bástyák, ágyúk címet viseli.

"Az Atlanti Kódex egy rendkívüli lexikon, amely a reneszánsz korának műszaki vívmányait foglalja össze. Nem csupán Leonardo saját találmányait ismerteti, hanem a korabeli technológiai ismereteket is felvonultatja" - mondta Pietro Marani Leonardo-szakértő.

A kódex lapjait eredetileg Pompeo Leoni XVI. századi szobrász állította össze, aki Leonardo da Vinci még meglévő jegyzetfüzeteiből dolgozott. Leoni a birtokában lévő 1120 fecniből egy 402 oldalas, hatalmas könyvet készített, amelyet Pietro Marani szerint egy királynak vagy főhercegnek szándékozott eladni.

"Tudjuk, hogy felajánlotta a kötetet a spanyol királynak" - mondta Pietro Marani. Az 1960-1970-es években 12 kisebb kötetre bontották a kódexet. 1998-ban már rendeztek kiállítást a műből, ám csupán 12 lapját mutatták be, egyet-egyet mindegyik kötetből.

A mostani tárlatsorozat annak az elhatározásnak a nyomán vált lehetségessé, hogy lapjaira szedték szét a híres kódexet. A munka során óvatosan felolvasztották a kötet lapjait összetartó viaszt. Ezáltal első ízben vált lehetővé, hogy a kutatók összehasonlítsák a különböző rajzokat, korábban csupán külön-külön tudták megtekinteni a vázlatokat.

"Immár lehetővé vált tematikus összeállítások készítése" - magyarázta Pietro Marani, hozzátéve, hogy a rögzítés, a kötés károsította a lapokat, valahányszor átlapozták a kötetet.

A tárlatokon minden egyes rajzot külön plexiüveg-tartóban mutatják be, amelyben állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosítanak. A kiállítások mindegyike három hónapon át tart majd, és azokat különböző témáknak szentelik, beleértve az építészetet, az alakos rajzkompozíciókat, a fénynek és az árnyéknak szentelt tanulmányokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását