2024. május 5. - Györgyi

Meleg pingvinek gyermeke

Az Egyesült Államokban sokan érzelmes históriának tekintik az And Tango Makes Three című képeskönyvet, amely arról szól, hogy két pingvinapa örökbe fogad egy pingvinbébit. Mások szerint azonban veszélyes szövegről van szó, amelyet egyszer s mindenkorra ki kell tiltani a közkönyvtárakból.
2009. szeptember 12. szombat 10:59 - HírExtra
A könyv, amelynek célja megmagyarázni a kicsiknek, hogy vannak homoszexuális szülők is, annak a listának az élén áll, amely a legvitatottabb könyveket sorolja fel. A listát az amerikai könyvtárszövetség (ALA) állította össze, tekintettel arra, hogy közeledik a tiltott könyvek hete, amelyet szeptember 26. és október 3. között tartanak meg.

A pingvines história évek óta botrányt kelt az Egyesült Államokban, legalább 15 államban nyújtottak be panaszokat ellene a hatóságoknál arra törekedve, hogy ha már betiltani nem lehet, a könyv legalább tartalmazzon figyelmeztetést az olvasók számára vagy helyezzék olyan polcra, amely nem gyermekirodalmat tartalmaz. Deborah Caldwell Stone, az ALA egyik illetékese szerint az ilyesfajta mesterkedések önmagukban is indokolják a tiltott könyvek hetének megtartását.

Ezt a rendezvényt 1982-ben vezették be. "A vitatott könyveknek alig 25 százalékáról hallunk" - vélekedik Stone asszony. - "Előfordul, hogy valamelyik szülő panaszára kivonnak egy művet a könyvtárból, és erről sohasem szerzünk tudomást." A tiltakozások egyre inkább olyan könyveket érintenek, amelyek a homoszexualitásról vagy a nemi életről szólnak.

A vitatott könyvek listáján szerepel a Gossip Girl sorozat, amely a Manhattan divatos negyedeiben játszódik és gazdag tizenévesek fényűző életéről szól vagy a Perks of Being a Wallflower című mű, amelyet egy szülői munkaközösség a drogra, az öngyilkosságra és a fiatalkorúk nemi életére vonatkozó utalásai miatt kifogásol.

"Egyes könyvek nagyon részletesen foglalkoznak olyan szexuális helyzetekkel, amelyeknek nincs pedagógiai tartalma és nem helyénvalóak a gyermekek számára" - hangsúlyozza Dan Kleinman, a safelibraries.org portál vezetője.

Caldwell Stone szerint viszont egyetlen gyermek édesanyjának negatív véleménye nem korlátozhatja a többiek olvasását. "Amikor valaki bírál egy könyvet és azt mondja, hogy nincs helye valamelyik polcon vagy hogy korlátozni kellene a hozzáférést… akkor azt mondja, hogy az ő értékeinek, az ő erkölcseinek kell meghatározniuk, hogy mások gyermekei mit olvashatnak."

Persze valóban lehetnek olyan könyvek, amelyek sértik a gyermekek érzékenységét - vélekedik Lewis Lipsitt, a Brown egyetem gyermektanulmányi központjának kutatója. "A szülőknek azonban óvakodni kellene mindenfajta túlzott cenzúrától." Ugyanis "semmi bizonyíték nincs arra, hogy minden ilyesfajta olvasmány káros hatást gyakorol a gyermekekre. "Megtanulhatják viszont belőlük, hogy igen sokfajta magatartás létezik" - magyarázza Lipsitt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását