2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az Alzheimer-kór világnapja

A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága az idén 9. alkalommal megrendezett Alzheimer-kór világnapja keretében kívánja felhívni a társadalom figyelmét az egyre súlyosabb méreteket öltő betegségből eredő kihívásokra.
2009. szeptember 18. péntek 18:44 - HírExtra
Az emberiség megnövekedett életkorával összefüggő Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái évente 4,6 millió új beteget szednek világszerte, és számuk 20 évente megkétszereződik. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer betegsége, kiváltó oka ma még ismeretlen, újabb kutatások szerint nagyrészt örökletes, genetikai tényezőkre vezethető vissza. A betegség csak fékezhető, de nem gyógyítható, a folyamat vissza nem fordítható.

Magyarországon 160 ezer főnél többre teszik a betegek számát, de csak 2,6 százalékukat kezelik - mondta el a világnap alkalmából pénteken rendezett sajtótájékoztatón Himmer Éva, a 10 éves Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke. - Az Alzheimer-kór azonban ennél sokkal szélesebb rétegét érinti a társadalomnak, hisz legalább háromszor ennyire tehető a betegségben érintett családtagok, hozzátartozók száma.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a betegek szégyenként élik meg betegségüket, ezért nehezen elérhetők. Fontos lenne, hogy a társadalmat, főképp a fiatalokat felvilágosítsák, hogyan lehet megelőzni, vagy ha már kialakulóban van, felismerni a betegséget, és mit lehet tenni a folyamat lassítása érdekében - ebben vállalt szerepet Benkó Sándor egyetemi tanár, a Benkó Dixieland Band vezetője, az esemény egyik védnöke.

Egészség-roadshow keretében tervez felvilágosító programokat a Magyar Rotaract nonprofit szervezet, amely az ország hét városában van jelen, és neveli a lelki-szellemi egészség megőrzésére a fiatalokat, mert orvosilag ezt tartják a betegség leghatékonyabb megelőzési lehetőségének - mondta el Bozsik Melinda, a szervezet elnöke.

2040-re a Föld népességének 14 százaléka, 1,3 milliárd ember lesz 65 év feletti, akiket már érinthet a betegség. Nagyon fontos a betegség korai felismerése, amiben értékes segítséget jelentenek a legújabb diagnosztikai eljárások. Reményekkel kecsegtetnek a hatékonyabb terápiák is, melyek az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén próbálják módosítani a kór lefolyását. A jelenlegi kutatások szerint a jó alvás, az idős emberek optimális ingerkörnyezetének biztosítása és a prolongált stressz kiküszöbölése is fontos prevenciós szerepet játszik - magyarázta Rajna Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársa.

A világnap évenkénti megrendezését 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, és napjainkra már 77 ország csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

A szeptember 21-i világnap alkalmából Magyarországon is számos eseményt rendeznek; a sajtótájékoztatót követően a résztvevők a Lánchídon fiatalokkal közösen élőláncot alakítottak. A jelképpel az Alzheimer-betegeket és családtagjaikat kívánták összekötni sok millió ismeretlen sorstársukkal itthon és szerte a világon, akik ugyanazt kérik a világnapon: megértést, türelmet, odafigyelést.

Péntek este 20 és 21 óra között lekapcsolják a Lánchíd fényeit; a kihunyt fényekkel jelképezik az Alzheimer-kórral járó kihunyt emlékezetet.

Szeptember 21-22-én Szegeden Alzheimer-kór konferenciát rendeznek.

Az Alzheimer Világnap záróeseményeként november 17-én jótékonysági koncertet ad a budapesti Szent István Bazilikában a Benkó Dixieland Band a betegség magyar áldozatainak emlékére.
A mostani világnapnak is fontos üzenete, hogy a kór áldozatai ugyanazt az egészségügyi és szociális támogatási ellátást igénylik, mint a más betegségben szenvedők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását