2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mi adunk kölcsönt Vietnámnak?

Mintegy hatvanmillió euró értékben kötött segélyhitelt nyújt Magyarország Vietnamnak a két ország miniszterelnöke között pénteken aláírt kölcsönös megállapodás értelmében.
2009. szeptember 18. péntek 14:05 - HírExtra
Ez a kötött segélyhitel valójában arról szól, hogy Dél-Vietnamban felépül egy olyan onkológiai központ, amelyben jelentős a magyar beszállítói, technológiai hányad, és egyben a környék így egy nagyon korszerű, 500 ágyas onkológiai ellátóközponthoz jut - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Budapesten tárgyaló Nguyen Tan Dung vietnami kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken, miután plenáris megbeszélést folytattak a Parlament Munkácsy termében.

Bajnai Gordon emlékeztetett: jövőre lesz hatvan éve, hogy Magyarország hivatalosan felvette a politikai és diplomáciai kapcsolatokat Vietnammal.

Vietnam kiemelten fontos partner Magyarország számára a délkelet-ázsiai térségben, és stratégiai partner is a fejlesztési együttműködés szempontjából - közölte a magyar kormányfő. Tárgyalásuk - mint mondta - azt a célt szolgálta, hogy új távlatokat nyissanak a jól működő együttműködésnek.

"Az a nemzetközi gazdasági válság, amely persze Vietnamot sokkal kevésbé viselte meg, mint Európát, (...) arra ösztönöz minket, hogy még inkább egymás felé forduljunk" - fogalmazott Bajnai Gordon, aki hangsúlyozta, élénk üzleti kapcsolat van a két ország között. Példaként említette, hogy Magyarország és Vietnam kereskedelmi forgalma az elmúlt öt évben a duplájára gyarapodott, amelyben ugyan a válság okozott némi megtorpanást, de bízik abban, hogy jövőre ismét gyorsulni fog a kereskedelmi forgalom növekedése.

Emlékeztetett, hogy Vietnamban jelenleg több mint háromezer volt magyarországi diák él, és közülük sokan az államigazgatás magas pozícióiban dolgoznak.

A sajtótájékoztatón Nguyen Tan Dung elmondta: magyar kollégájával egyetértettek abban, hogy 2010-ben Magyarország és Vietnam több eseménnyel emlékezzen meg a diplomáciai kapcsolatok felvételének hatvanadik évfordulójára.

Közölte: Vietnam köztársasági elnöke hivatalos látogatást fog tenni Magyarországon a jövő év elején, és a magyar miniszterelnök is elfogadta a meghívást, s amint lehetséges, ellátogat a délkelet-ázsiai államba.

Szólt arról is, hogy Magyarországra nyolcvan üzletember kísérte el őt Budapestre, akiknek részvételével pénteken rendeznek egy magyar-vietnami üzleti fórumot az együttműködésről.

Pénteken több más megállapodást is aláírt a két ország delegációja, így például egy egyetértési nyilatkozatot a magyar igazságügyi tárca és a vietnami külügyminisztérium között, illetve egy munkatervet a nukleáris kutatás területén megvalósuló együttműködésről a Magyar Tudományos Akadémia és a Hanoi Vietnami Nemzeti Egyetem között.

Magyarországon jelenleg egy több mint négyezer fős vietnami közösség él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását