2024. május 17. - Paszkál

A világ megmentése

Nyugodt szívvel mondhatjuk, a világ megmentése került napirendre a nemzetközi diplomáciai életben. Szeptember 22-vel elkezdődtek a tárgyalások az emberiség egyik legégetőbb problémája, a klímaváltozás megfékezésére.
2009. szeptember 22. kedd 14:13 - Kanizsai Ádám

Kína példamutatása

Kínában a közelmúltban a szélenergia fejlesztésére fordítottak óriási hangsúlyt. Ez egy olyan ágazat, mely helyettesítheti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. Ennek ellenére az országban hiányoznak a szükséges ismeretek, rengeteg alacsony hatékonyságú turbinát is beszereltek. A megoldást a külföldi bekefektetők jelentik.

A Harvard és Tsinghua egyetem ökológiai kutatói azt feltételezik, hogy Kína 2030 az összes energiaigényének 30 százalékát képes lesz szélenergiából fedezni, így a világ legjobbja lehet az alacsony szénkibocsátású országok közt.

A szellemi tőke szabad áralmása

Igaz, hogy Kínának is megvannak a szellemi tulajdnonjogokról (TRIPS) szóló kereskedelmi megállapodásai, de bizonyos technológiák esetében (kiváltképp a klímakérdés kapcsán) ezek szabadon átadhatók. Kína szerint azonban a legjobb megoldás az lenne, ha ezeket a korlátozásokat teljesen eltörölnék az éghajaltváltozás kérdésében és az egészségügyi szektorban.

Így a politika is hozzájárulna ahhoz, hogy a fejlődő országokban is elterjedjenek azok a technológiai vívmányok, melyek az egész emberiség javát szolgálják. A kormányok addig nem fognak eszközöket találni a technológiai exportőrök támogatására, pénzeszközöket kutatás-fejlesztésre és szakemberek képzésére, míg a nemzetközi egyezményeket alá nem írják.

Megoldási javaslatok, lehetőségek

A BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) kvartettnek kellene nagyobb szerepet játszani a WTO-val közösen, hogy a Nyugatra vonatkozó kereskedelmi szabályokat elfogulatlanul viszgálja ki. A dohai fordulóban ismét felmerült a szegény és feltörekvő országokban a környezettudatos technológiák felgyorsításának kérdése.

A különböző célok között kell szerepelnie, hogy a nemzetek olyan módon liberalizálják a környezeti javakat és szolgáltatásokat, hogy a fejlődő országok is könnyen hozzájuk férhessenek. A feltörekvő gazdaságok közti verseny olyan félelmet kelt, mint a globális felmelegedés elleni harc.

Regionális megközelítés is lehetséges, melyben a jogállamiság egyetemes eltörlését, vagy a párhuzamos importot vennék figyelembe. Kína létrehozhat egy klímabarát technológia csoportot, vagy egy kockázati alapot több nemzettel.

Az országoknak azonban a saját házuk táján is rendet kell tenni. A nagyobb, meglévő kibocsátókat és szennyezőket ellenőrizni kell, és nem csak a piaci potenciál növelése, hanem az iparági hatékonyság növelése érdekében kell bővíteni.

Ahogy Premier Wen Jiabao szeptember 10-én elmondta a 2009-es nyári davosi találkozón: „Mindegyik, azaz az összes nemzetnek egyénileg és a vállalkozások szintjén is osztoznia kell a felelősségen a változásban.”
Forrás: HírExtra/China Daily

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását