2024. május 18. - Erik, Alexandra

PDSZ: Nincs közös nevező

Nincs lehetőség közös akcióra a jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei ellen.
2009. szeptember 23. szerda 18:19 - HírExtra
Kerpen Gábor, az egyeztetést kezdeményező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője az MTI-vel a megbeszélés után azt közölte: a PDSZ megdöbbenéssel tapasztalta, hogy nincs lehetőség közös akcióra, mert az egyik szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete ettől határozottan elzárkózik.

Egységes fellépést nem támogatnak és ebben a pillanatban nem is látják megvalósíthatónak a közös akciókat - írta közleményében a PDSZ elnöke, hozzátéve: ezt követően csak abban tudtak egyetérteni, hogy minden szervezet önállóan szervezzen akciókat, ha úgy dönt.

Kerpen Gábor kiemelte, hogy a PDSZ tiszteletben tartja minden szervezet döntését, azonban a közoktatásban dolgozók régóta egységes, közös, cselekvést várnak el. Hozzátette: a 63 milliárd forint forrás kivonása a közoktatásból az eddigi rövidlátó fiskális politika fenntartását jelenti, s az a közoktatás összeomlásával járhat. A Pedagógusok Szakszervezete vezetőségének felelőssége vitathatatlan, mert nyilatkozatukkal megakadályozzák a közös fellépést - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a forráskivonás közvetlenül sérti a diákok, a fenntartók, az intézmények, az intézményvezetők és a beosztott dolgozók érdekeit. Nyilvánvalóan iskolák bezárását, még nagyobb osztálylétszámokat, pedagógusok és más oktatási dolgozók ezreinek elbocsátását okozza.

A beterjesztett költségvetés hatályba lépésének következtében az oktatási intézmények munkáját segítő pedagógiai szakszolgálatok is kevesebb forráshoz jutnak, ezzel nyilvánvalóan romlanak az ott dolgozók élet- és munkakörülményei, és kevésbé tudják segíteni az óvodákat, iskolákat. A PDSZ álláspontja szerint meg kell akadályozni az állam ilyen jellegű kivonulását a közoktatásból.

A PDSZ akcióbizottsága pénteken tárgyal arról, hogy a kialakult helyzetben milyen lépéseket lát szükségesnek.

A szerdai egyeztetésen a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete vett részt. A többi szervezet számára nem volt megfelelő az időpont, így képviselőjük nem volt jelen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását