2024. május 8. - Mihály

Magyar Kulturális Hét

Kortárs magyar dokumentumfilmek bemutatójával kezdődik pénteken a Magyar Kulturális Hét Zágrábban, lesz tudóstanácskozás a Zrínyi-családról, kortárs irodalmi est és népzenei koncert.
2009. szeptember 24. csütörtök 23:42 - HírExtra
új magyar dokumentumfilmet vetítenek le: Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium, Feszt Judit-Somogyvári Gergő Csempelevél, Kis Anna-Somogyvári Gergő Ahol a magány se jár, Nemes Gyula Letűnt világ és Bálint Ibolya Apró örömök című alkotását.

Horvát és magyar tudósok A Zrínyi család a horvát és a magyar történelemben címmel rendeznek tanácskozást október 1-én, csütörtökön a Matica Hrvatska, a Balassi Intézet és a magyar nagykövetség szervezésében.

Bene Sándor, az MTA Irodalomtudományi Intézetének vezető kutatója, a tanácskozás egyik szervezője és előadója elmondta az MTI-nek, hogy a két tudós közösség belső igényéből született meg az ülés. Ennek előzménye volt, hogy 2007-ben magyar nyelvű tanulmánykötet jelent meg Zrínyiek a horvát és a magyar históriában címmel, s a könyvben horvát tudósok munkái is szerepeltek.

Bene Sándor indítványára Vlaho Bogisic, a Matica elnöke a Balassi Intézettel és a zágrábi magyar nagykövetséggel együttműködve helyet adott a tanácskozásnak, amelynek anyaga megjelenik horvát nyelven, a Matica kiadásában. Így az érdeklődő horvát és magyar szemléletű képet kaphat a Zrínyi családról.

A tanácskozáson 12 horvát, köztük Drago Roksandic, a zágrábi egyetem történeti intézetének vezetője, Margarita Svestarov Simat művészettörténész, és 10 magyar, köztük R. Várkonyi Ágnes és Bitskey István akadémikusok, Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója és Hausner Gábor alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa, a Zrínyi-Újvár egyik feltárója Őrtilosnál, vesz részt.

A tudományos ülést köszönti majd Ante Stamac horvát akadémikus, Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója és Györkös Péter nagykövet - tette hozzá Bene Sándor.

A Booksa (buksza) nevű, a fiatalok körében népszerű kávézóban Nyitott Műhely és Litera-est lesz a kortárs magyar irodalomról, a Tvornica kulture nevű, gyárcsarnokból kialakított helyen a Buda Folk Band ad népzenei hangversenyt. A pécsi Góbi Rita Társulat tánc-performanszát és az ugyancsak pécsi Takáts Eszter és a Gumizsuzsi együttes koncertjét is élvezhetik az érdeklődők az október 2-ig tartó magyar kulturális héten Zágrábban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását