2024. május 4. - Mónika, Flórián

A G20 megmenti a világot

A G20 csoport visszarántotta a világgazdaságot a szakadék széléről, és lerakta egy új, biztonságosabb fejlődés alapjait - értékelte helyi idő szerint pénteken a válság eddigi alakulását és a Húszak kétnapos amerikai csúcsértekezletét a házigazda Barack Obama.
2009. szeptember 26. szombat 12:07 - HírExtra
Az amerikai elnök a találkozó után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a legfejlettebb és a legnagyobb fejlődő országokat, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport munkahelyek millióit mentette meg és feltartóztatta a visszaesést. A Pittsburgh-ben rendezett tanácskozáson kötött megállapodások pedig a biztonságos, fenntartható növekedést készítik elő. Barack Obama hangsúlyozta: tovább kell folytatni az összehangolt gazdaságélénkítő programokat.

A piaci buborékok kialakulását és hatalmas megrázkódtatással járó szétrobbanását biztos alapokra épített, fenntartható gazdaságfejlődési modellnek kell felváltania - mondta az amerikai elnök.

Ennek érdekében a pénzügyi szektorban érvényesítik a felelősség és a hosszú távú eredményesség elvét, és a nemzetközi együttműködés új formáit vezetik be. A G20 csoport lesz a gazdasági ügyekben a legfőbb egyeztető fórum, a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) pedig nagyobb befolyáshoz jutnak a feltörekvő országok - sorolta az amerikai elnök.

Barack Obama megemlítette, hogy a korábbi csúcstalálkozókhoz képest Pittsburgh-ben nyugodtabb volt a hangulat az utcákon. Kevésbé voltak hevesek a demonstrációk, de a néhány ezer tüntetőnek is meg kellene értenie, hogy a világ vezetői olyan globális gazdasági rendszer kidolgozásán fáradoznak, amely a szegény emberek javát szolgálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását