2024. május 19. - Ivó, Milán

Római kori szobrok a barlang mélyén?

Több római kori szobor is heverhet a híres Kék barlang mélyén, Capri szigetén - vélik olasz kutatók víz alatti vizsgálatok alapján, amelyek során ókori műremekek talapzatát fedezték fel.
2009. szeptember 30. szerda 18:56 - HírExtra
A Kr.u. I. században a Kék barlang (Grotta Azzura) Tiberius császár (Kr.e. 42 - Kr.u. 37) "úszómedencéjeként" szolgált, a szobrok pedig vélhetően istenábrázolások voltak - olvasható a Discovery Channel hírei között.

"Az előzetes víz alatti vizsgálat során több szobortalapzatot is találtunk, ez azt jelentheti, hogy a műalkotások valahol a közelben lehetnek" - mutatott rá Rosalba Giugni, a Marevivo környezetvédelmi program elnöke.

A Marevivo-projekt a Kék barlang eredeti szépségében való helyreállítását célozza. A tervek szerint az ókori szobrok pontos másolatát helyeznék azokra a helyekre, ahol két évezrede álltak.

Capri volt a Római Birodalom szíve tíz éven át, Kr.u. 27 és 37 között, itt tartózkodott ugyanis állandó jelleggel uralkodása idején Tibérius, aki igen kedvelte kellemes éghajlatát, de a merénylőktől rettegő császárt vonzotta a sziget magánya is.

A császár tizenkét villája között "ingázott" a szigeten, mind közül a Villa Jovis (Jupiter-villa) volt a legpompázatosabb, amelyet 300 méterre a tenger fölött építettek, s ahonnan rá lehetett látni a Vezúvra. A Villa Jovisból vetették a mélységbe azokat, akik magukra vonták a császár haragját. A 7000 négyzetméteres villáról említést tesz Tacitus római történetíró, Suetonius életrajzíró szerint pedig itt rendezte vad orgiáit Tiberius.

A Grotta Azzura "úszómedenceként" szolgált a császár számára, akik meztelen fiúk és lányok társaságában szeretett fürdőzni a barlang vizében.

A kutatók szerint a barlang igen pompázatos lehetett: 1964-ben fedeztek fel a régészek három antik szobrot, amelyek a tengerfenéken hevertek Az egyik Neptunus, a rómaiak tengeri istenét ábrázolta, míg a másik kettő a görög Tritónt, a tenger trombitását. A félig ember, félig hal alakú Tritón Poszeidón görög tengeristen és Amphitrité, a tenger királynőjének fia volt. Tritón szülei víz alatti palotájában élt, s szigonnyal és kagylótrombitával a kezében járta a tengert. A kagylótrombita hangjára, ha erősen belefújt, heves viharok söpörtek végig a tengeren, de tompa zúgásától a legpusztítóbb vihar is elcsitult, ha gazdája úgy akarta.

A megtalált szobrok alátámasztották az idősebb Plinius (Kr.u. 23-79) római író, polihisztor állításait, aki szerint a tengeri barlangot kagylótrombitán játszó Tritón-szobrok "népesítették" be. Feltehetően a Neptunus vezette Tritón-sereg a barlang sziklafalai mentén sorakozott fel, a szobrok térdig a vízben álltak.

A Marevivo-vizsgálat során, amely a három szobor talapzatát kívánta felkutatni, a búvárok 150 méteres mélységben összesen hét alapzatot találtak. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb négy további szobor nyugszik a homokos tengerfenéken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását