2024. május 12. - Pongrác

A BOM-elnöknél Tokió és Chicago a favorit

Magánszemélyként ott lesz Koppenhágában, a 2016-os nyári olimpia gazdájáról döntő NOB-szavazás színhelyén Szalay-Berzeviczy Attila, a 2020-as budapesti olimpia előmozdítására alakult BOM civil szervezet vezetője, aki Tokiónak és Chicagónak adja a legnagyobb esélyt a győzelemre.
2009. október 1. csütörtök 14:05 - HírExtra
" Kulcsár Krisztiánnal, a BOM operatív igazgatójával utazunk ki holnap megfigyelőként Koppenhágába, ahol csatlakozik hozzánk Vajda László, a 2016-os tokiói pályázati bizottság tagja is, hogy a helyszínen tekintsük meg a négy város, Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió prezentációját - nyilatkozta elutazása előtt a BOM elnöke az MTI-nek.

- Tapasztalatot kell ugyanis szerezni, hiszen optimális esetben négy év múlva már Budapestnek kellene prezentálnia. Ahhoz pedig fontos, hogy ne csak tartalmilag legyen ütős a pályázatunk, de tudjuk, hogy azt hogyan kell meggyőzően eladni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozóinak. A fő kérdés, ami köré minden kandidáló városnak fel kell tudnia jól építeni a mondandóját, az az, hogy mi az, amitől gazdagabb, népszerűbb és több lesz az olimpizmus, ha az adott város kapja meg a rendezés jogát. A jó pályázatot nem a "mit nyerhetünk az olimpiával" szemszögből kell összerakni, hanem a "hogyan tudjuk mi adni a legtöbbet az olimpiának" megközelítéssel"

A kérdésre, hogy milyen befutási sorrendet vár a végső fázisba eljutott négy város között, Szalay-Berzeviczy ezt mondta:

"Nálam nagyjából egybeesik a várakozás a reményeimmel, tehát Tokió és Chicago a két toronymagas favorit, Rio és Madrid pedig valahol utánuk jön. Bár gyorsan hozzáteszem, hogy soha nem a papírforma szokott érvényesülni. Ráadásul mind a négy város mellett vannak erős érvek pró és kontra. Tokió már rendezett 1964-ben olimpiát, ráadásul tavaly a térségben volt az olimpia, viszont tartalmilag a legerősebb pályázati anyaggal rendelkezik. Rio az első dél-amerikai színhely lehetne, de 2014-ben fognak labdarúgó vb-t rendezni, melynek előkészületei súlyos problémákra mutattak eddig rá. Chicago már szinte azzal nyert, hogy Barack Obama elnök, a világ legnépszerűbb politikusa tartja majd ott a kortesbeszédet, viszont az USA már többször volt házigazda, legutóbb 1996-ban, illetve 2002-ben, ráadásul mind Atlanta, mind pedig Salt Lake City nagyon rossz emlékeket adott a NOB-nak. És végül a zsinórban harmadszor pályázó Madrid mellett szól a tapasztalata és elszántsága, viszont ellene, hogy 1992-ben, Barcelonával már voltak házigazdák a spanyolok, ráadásul Európa harmadszor adna helyszínt 12 év alatt. Egy biztos: 117 NOB-tag fog dönteni pénteken a nélkül, hogy bármi meg lenne határozva vagy elő lenne írva nekik, ott helyben, saját érzésük, belátásuk, érdekeik alapján fognak dönteni. Tehát bármi lehetséges, ezért izgalmas lesz. Ráadásul azoknak, akik úgy gondolják, hogy Budapestnek meg kéne pályáznia 2020-at, azoknak pedig főleg. A mi szempontunkból Chicago győzelme a legideálisabb, Madrid viszont azt jelentené, hogy nagyjából 2028-ig lekerülhet az olimpia kérdése a napirendünkről."
Arra a felvetésre, hogy mit szól Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének a szombati MOB-közgyűlésen elhangzott ama kijelentéséhez, amely szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nem az a realitás, hogy Magyarország olimpiarendezésre pályázzon, a volt tőzsdeelnök így reflektált:

"A gazdasági kérdéseket jobb a gazdasági szakemberekre bízni. A MOB teljes vezérkarának a folyamatosan önmagának ellentmondó nyilatkozatai és megnyilvánulásai viszont önmagáért beszélnek, ezért nincs mit ehhez hozzáfűzni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását