2024. június 2. - Kármen, Anita

Római laktanya Bulgáriában

Római katonai tábort tártak fel Bulgária észak-nyugati részén, Dimovo közelében.
2009. október 4. vasárnap 11:34 - HírExtra
A Kr.u. I. századra a rómaiak kiterjesztették fennhatóságukat a Balkán keleti részére. Az általuk emelt városok és erődítmények sorába tartozott a Conbustica (Cambustica) nevű katonai tábor is - olvasható az Archaeology in Europe (http://www.archaeology.eu.com) régészeti hírportálon.

Az erődítmény Moesia római provincia stratégiai pontján, két folyó völgye fölött magasodó fennsíkon épült.

Moesia tartománya a mai Szerbia és Bulgária területét foglalta el: délről a Balkán-hegység (Haemus) határolta, nyugaton a Drina-folyó (Drinus), északon a Duna (Danubius), keleten pedig a Fekete-tenger (Euxine). A régiót főleg trákok és illírek lakták, a tartomány a nevét a Moesi nevű trák törzsről kapta.

Conbustica katonai táborról említést tesz az úgynevezett Peutinger-tábla (Tabula Peutingeriana), a Római Birodalom nyilvános úthálózatáról, a cursus publicusról szóló útvonalleírás is.

A többéves feltárások során kiderült, hogy a hegytetőn emelt Conbustica rendelkezett a klasszikus római katonai erődítmények összes jellegzetességével. A romboid alakú tábort masszív falak vették körül; a kövekből rakott alapzat 1,8 méter magas és másfél méter széles volt, a rajta emelt földsánc megmaradt részei helyenként 1,2 méter magasak.

Az erődítményen belül előkerült leletek a légiósok mindennapjairól árulkodnak. Bronztárgyak sokaságát, "importból" származó cserépedényeket találtak a régészek. A leletek közül a legértékesebbnek két különleges bronzfibulát (ruhakapocs) tartanak a régészek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását