2024. május 10. - Ármin, Pálma

Jövő héten kiadhatják az oltóanyag-engedélyt

Várhatóan a jövő héten a 3-18 éves korosztály, majd ezután a 6 hónapos és 3 év közöttiek új influenza oltóanyagának forgalomba hozatali engedélye is kiadható lesz. Erről Székely Tamás beszélt hétfőn a parlamentben.
2009. október 5. hétfő 19:38 - HírExtra
A szakminiszter újságírók előtt elmondta: az nem elképzelhető, hogy a három év alattiak számára ne legyen engedélyezett oltóanyag. A klinikai kísérletek eredményeit azonban mindenképpen meg kell várni - tette hozzá.

Az egészségügyi miniszter közölte: négy törzskönyvezett vakcina létezik a világon, ezek közül háromnak centrális törzskönyve is van.
Kiemelte: a már törzskönyvezett készítmények szintén olyan anyagot tartalmaznak mint, a magyar.
A terhes nők oltásáról kifejtette: ezzel kapcsolatban nincs semmiféle vizsgálat, aminek az idő rövidsége az oka.
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy semmiféle olyan esély nincs ugyanakkor, hogy kívülről kerüljön be a szervezetbe baktérium, amiből betegség alakulhatna ki.

A tárca vezetője úgy ítélte meg, hogy a három hónapnál fiatalabb terheseknek nem kell influenza-elleni védőoltást adni, hiszen a magzat életének első három hónapja az az időszak, amikor a legfogékonyabb bármilyen fertőzésre, betegségre.

A miniszter számításai szerint ugyanakkor a későbbi oltásukhoz körülbelül egy évet venne igénybe a szükséges kísérletek lefolytatása, ez alatt pedig változik az influenza vakcinája.
Kitért arra is, hogy a jelenleg forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező vakcináknál ritka szövődményként említik a bőrpírt, a végtagfájdalmat, ennek gyakorisága azonban egy százalék és egy ezrelék közé tehető.

Ehhez képest influenza vonatkozásában a lakosság fertőzöttsége 20-30 százalék között szokott lenni, a kórházban kezelendő betegek száma 2,5 és 5 százalék közötti, az intenzív kezelést igénylő megbetegedések száma pedig egy százalék körüli, míg a halálozási arány egy ezrelék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását