2024. május 17. - Paszkál

Világutazók nyomában

Először repült át jeladós vércse az Egyenlítőn: Heni, a szeptember elején jeladó-berendezéssel felszerelt kék vércse jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságban jár - tudatta az MTI-vel hétfőn a Magyar Madártani Egyesület. Az ő és hét társának útja megfigyelhető az egyesület folyamatosan frissülő honlapján (www.kekvercse.mme.hu/hu/gmap).
2009. október 6. kedd 06:18 - HírExtra
Október első hetében már mindannyian megérkeztek Afrikába. A többieket - Anitát, Csengét, Jázmint, Magdit, Csalánt, Hárpiát és Virágot - is megelőző, alig húsz dekagrammos kis madár két hét alatt közel 9200 kilométert tett meg.

Az MME megfigyelésének köszönhetően a kutatók választ kaphatnak arra az eddig megválaszolatlan kérdésre, hogy Afrikának pontosan melyik részén töltik a telet a vércsék.

A kék vércsét - a vetési varjúval együtt - az év madarának választotta idén a madártani egyesület. A sólyomfélékhez hasonlóan a kék vércse sem épít fészket, a varjúfiókák kirepülése után szívesen költözik be varjútelepekre, és költ varjúfészkekben. Így ha a varjútelepek száma csökken, a kék vércsék is veszélybe kerülnek. Legnagyobb számban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon élnek.

Az 1980-as évek elején még 2000-2500 pár fészkelt Magyarországon, mára azonban a populáció ennek harmadára csökkent. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján mérsékelten veszélyeztetettként szerepel. Európában sebezhető fajnak számít. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását