2024. május 4. - Mónika, Flórián

Minek tüntet ilyenkor a Fidesz?

A Fidesz ne tüntetésekkel vagy akár a szélsőjobboldaliak utcára vitelével próbálja meg a hangulatot befolyásolni, hanem a bizottságokban és a plenáris ülésen próbálják meg a költségvetési kérdéseket rendezni.
2009. október 8. csütörtök 20:25 - HírExtra
Ahogy a szocialista politikus mondta: jelenleg is zajlik a költségvetés vitája, és ő abban bízik, hogy szakértői szinten jó néhány ügyben tudnak majd a képviselők egyeztetni egymással az Országgyűlésben - ahogy a kormány szakértői szinten az önkormányzati szövetségekkel is tudott tárgyalásokat folytatni.

A tüntetéssel kapcsolatban azt mondta: nem ért vele egyet, azt pedig felháborítónak tartja, hogy közpénzen fog a Fidesz kampányolni.

"Pontosan tudjuk, hogy Salgótarjánból buszokkal szállítják fel a tüntetőket, bizottsági tagokat, alkalmazottakat, önkormányzati képviselőket" - mondta.

Mint kifejtette, azt is felháborítónak tartja, hogy Budapest XVI. kerületi fideszes polgármestere "azzal riogatja a köztisztviselőket, hogy amennyiben a költségvetés így marad, ahogy van, nagy arányú, 10-15 százalékos leépítés várható". Szerinte az önkormányzatokat jövőre megillető költségvetés sehol sem tesz szükségessé létszámleépítéseket. "Az az összeg, ami jövőre az önkormányzatoktól elvonásra kerül, (...) fegyelmezett, takarékos gazdálkodással kigazdálkodható, és nem tesz ilyen lépéseket szükségessé" - mondta.

Kovács Zoltán, Pápa fideszes polgármestere csütörtökön Budapesten közölte: Az egészségügyi gondokról, a gyermekétkeztetésről, a kistelepülések problémáiról és a fogyatékkal élők nehézségeiről is szólni fog a jövő évi "veszélyes költségvetés" elleni önkormányzati tüntetés, amelyet fideszes önkormányzati vezetők hirdettek meg szombatra a fővárosi Kossuth Lajos térre.

A polgármester szerint a parlament az egyik, "ha nem a legveszélyesebb" költségvetés elfogadása előtt áll, amelyet vissza kellene vonnia a kormánynak. Ennek érdekében szervezik fideszes képviselők, önkormányzati vezetők Kósa Lajosnak (Fidesz), Debrecen polgármesterének a vezetésével a szombati tüntetést.

A sajtótájékoztatón Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy fogalmazott: a benyújtott jövő évi költségvetést a "Bajnai-csomag" második részének tekintik. Hangsúlyozta: ők is nehezményezik az önkormányzatoktól elvont forrásokat, és nem tartják elfogadhatónak a büdzsé prioritásait sem.

Kósa Lajos szeptember 28-án jelentette be, hogy tüntetésre hívják fideszes önkormányzati vezetők a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, a bizottsági tagokat és az alkalmazottakat október 10-re a budapesti Kossuth Lajos térre, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti". A rendőrség a rendezvény megtartását tudomásul vette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását