2024. május 2. - Zsigmond

Sosem látott filmek Budapesten

Magyarországon még sohasem látott filmek lesznek láthatóak a hétfőn kezdődő Román filmhét keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2009. október 10. szombat 17:38 - HírExtra
A Budapesti Román Kulturális Intézet, az Uránia és a kulturális tárca által szervezett vetítéssorozatot Alecu Solomon A hidegháború hullámain című 2007-es filmje nyitja meg.

A hetvenes-nyolcvanas évek Romániájában játszódó történet a Szabad Európa Rádió körül kibontakozó érdekellentéteket és harcokat mutatja be. A filmben románok, németek, amerikaiak és franciák küzdenek a rádió létéért, vagy éppen ellene.

A hidegháborús történet vetítése előtt a moziban Irányváltás - a 20. év címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek vendége lesz Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteneau, Liviu Tofan és Kasza László (mindannyian a Szabad Európa Rádió egykori munkatársai), valamint Ioana Toma kutató.

Az október 12-től 18-ig tartó filmhéten látható lesz egyebek mellett Peter Strickland első filmje, a Katalin Varga is, amelynek operatőre, hangmérnöke és több szereplője is magyar. A Magyarországon élő angol rendező Erdélyben forgatta le bosszútörténetét, amely az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat nyert hangtechnikai munkájáért, a filmet az elsőfilmes rendezők számára kiírt kategóriában jelölték az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjára, Péter Hilda romániai magyar színésznő pedig a nyári brüsszeli filmfesztiválon a legjobb női főszereplő díját kapta.

A Román filmhéten levetítik a számos díjjal jutalmazott Rendőr, melléknév című mozit, ami egy jólelkű, és a hivatásából fokozatosan kiábránduló bűnüldöző történetét mutatja be, valamint a Hamu és vér című családi drámát, amit a híres francia színésznő, Fanny Ardant rendezett.

Látható lesz a Weekend anyával című film, ami egy helyrehozhatatlannak tűnő anya-lánya kapcsolatot dolgoz fel, a misztikus Sporthorgászat, valamint egy különösen szerencsétlen kisember kalandjait bemutató Pénzváltó is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását