2024. május 22. - Júlia, Rita

Dolgozzanak vagy sem a vízműnél?

Megtiltotta a vízmű dolgozóinak a vízellátás biztosításához közvetlenül nem köthető munkavégzést a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója, az új szolgáltató Tettye Forrásház Zrt. vezetője azonban a feladatok fegyelmezett ellátására szólította fel őket a baranyai megyeszékhelyen tartott hétfői munkásgyűléseken.
2009. október 12. hétfő 11:28 - HírExtra
Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója a vállalat egyik telephelyén összehívott munkásgyűlésen azt mondta: a dolgozók továbbra is az általa vezetett Pécsi Vízmű alkalmazásában állnak, és mivel jogellenesnek tartják az épület múlt hétfői elfoglalását, mindazok törvénytelen cselekményt követnek el, akik az ingatlanban dolgozva - tiltása ellenére - használják a cég eszközeit.

A vezérigazgató a jelenlegi helyzetet a karácsony és újév közötti időszakhoz hasonlította, amikor szinte csak a folyamatos műszakban dolgozók veszik fel a munkát az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés biztosítása érdekében.

Nyirati István a mintegy 340 alkalmazott szeptemberi, múlt héten esedékessé vált bérével kapcsolatban megjegyezte: a Pécsi Vízmű fizetne, de egyelőre nem tud, ehhez ugyanis nem kapott meg minden szükséges dokumentumot az új szolgáltató Tettye Forrásház Zrt.-től. Időközben pedig egyik hitelezője - bizalmatlanságra hivatkozva - zároltatta bankszámláit az azokon lévő összesen egymilliárd forinttal együtt.

A cégvezető szólt arról is, hogy álláspontjuk szerint csakis a Pécsi Vízmű Zrt.jogosult számlákat kibocsátani a fogyasztóknak, a vízmű épületének elfoglalását megelőző fogyasztásért járó díjak a társaságot illetik, az ügyfeleknek ennek megfelelően kell fizetniük.

Hétfőn a magát a vállalat jogutódjának tekintő Tettye Forrásház vezérigazgatója, Winkler Tamás is munkásgyűlést tartott, de a helyszín nem a telephely, hanem a vízmű általuk elfoglalt épülete volt.

Winkler Tamás fegyelmezett munkavégzésre szólította fel a vízműdolgozókat. Ígéretet tett rá, hogy a szeptemberi béreket a Tettye még hétfőn készpénzben kifizeti azoknak, akik ezt kérik, de erre valószínűleg csak ezen a napon lesz lehetőség. A vezérigazgató beszédéből az derült ki ugyanakkor, hogy a munkaügyi, pénzügyi dolgozók nem kívánnak segíteni a kifizetésben, ezért az adminisztrációt meg kell szervezni.

Fülöp Tamás, az üzemi tanács vezetője bejelentette, hogy a szakszervezet segítségével hétfő délutánra felmérik, a dolgozók közül ki melyik céggel szimpatizál, és e szerint döntik el, hogy a Pécsi Vízmű Zrt.-t vagy a Tettye Forrásház Zrt.-t támogatják.

Ezt azzal magyarázta, hogy "a munkavállalókat mindkét fél zsarolja", azt azonban még a jogászok sem tudják, melyik céghez tartoznak valójában, és egyáltalán mi volt jogos, mi jogszerűtlen a vízműügyben.

A történtek előzménye, hogy az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai múlt hét hétfőn ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét.

A lépésre azután került sor, hogy a város közgyűlése legutóbbi ülésén Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túl drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallja a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy száz százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatná.

A Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi részvénycsomagját 1995-ben Páva Zsolt korábbi polgármestersége idején értékesítette az önkormányzat. A több mint 70 dél-, nyugat- és közép-dunántúli település, negyedmillió ember vízellátását és szennyvizének elvezetését biztosító vállalatban Pécsnek 50,05, a Sueznek 48,05, tíz kistelepülésnek pedig 1,9 százalékos tulajdoni hányada van. A cég nyereségesen működik, 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását