2024. május 17. - Paszkál

Milos Forman kényszerszünete

Milos Forman Oscar-díjas filmrendezőnek el kellett halasztania készülő történelmi filmjének forgatását, mert a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt nem sikerült előteremteni a 10-20 millió dollár körüli költségvetést.
2009. október 15. csütörtök 18:52 - HírExtra
Forman útban a csütörtökön megnyíló római filmfesztiválra - ahol a nemzetközi zsűri elnöke lesz - szerdán Párizsban nyilatkozott legutóbbi munkáiról és terveiről.

"A válság nagyon megnehezítette a filmek finanszírozását" - hangsúlyozta a New Yorkból érkezett filmes, aki az 1938-as müncheni egyezmény hátterét készül feltárni következő munkájában, amelyen barátjával, Václav Havel íróval, volt cseh elnökkel dolgozik.

A cseh származású Forman 1968-ban hagyta el hazáját, és sikeres karriert futott be Hollywoodban. Száll a kakukk fészkére és Amadeus című filmjeiért megkapta az Oscar-díjat. Csak a rendszerváltás óta tér vissza rendszeresen Csehországba. Tavaly forgatott először ismét Prágában, egy hatvanas évekbeli popopera filmváltozatát készítette el Dobre placena procházka címmel.

Idén a prágai Nemzeti Színházban is megrendezte a darabot, de - mint elárulta - megőrjítette a filmforgatás és a színházi próbák közötti különbség. "Pokolian ideges voltam" - idézte fel a próbaidőszakot.

"Az Amadeust Prágában forgattam, de amerikai stábbal. Nagy örömmel töltött el, hogy visszajöhettem egy olyan darabot megrendezni a Nemzeti Színházunkba, amelyet fiatalon láttam, és hogy ráadásul cseh stábbal dolgozhattam" - mesélte megjegyezve, hogy kénytelen volt háttérbe szorítani feltörő érzéseit, ugyanakkor mégis "nagyszerű és érzelmekkel teli" munka volt számára.

A 77 esztendős rendező elmondta, hogy bár a munka kedvéért még ma is bárhova elmegy, már letelepedett Amerikában, és nem szándékozik otthagyni a tengerentúli országot. Magyarázatul hozzátette: "A gyermekeim amerikaiak, ott járnak iskolába. Én nem tudom mi vagyok. Nem szeretem elemezgetni magam."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását