2024. május 19. - Ivó, Milán

Itt a vasúti közlekedés koncepciója

Sűrűbben, több férőhellyel közlekednek majd jövőre az országos hálózatban a vonatok, az éves vonatszám azonban alig változik a közlekedési tárca által kedden közzétett koncepció szerint.
2009. október 20. kedd 19:51 - HírExtra
A menetrendi koncepció és irányelvek végrehajtása című prezentáció szerint jövőre az ideivel csaknem megegyező számú, 1125 vonat közlekedik majd. Az új menetrend szerint Magyarországon 124 vasútvonalon, 6.858 kilométeren történik vasúti személyszállítás. A tárca közlése szerint az egyeztetés alatt álló javaslat véglegesítési határideje október 31.

A tervezetben foglalt változtatások bevezetésével az országos jelentőségű vasútvonalakon több járat indulna kiszámítható gyakorisággal, és egyes esetekben 5-10 perccel rövidebb menetidővel. Az országos jelentőségű vasúthálózat szakmailag javasolt hossza 4.337 kilométer. A tervezet szerint ebből 25 vonalon, összesen 2.873 kilométerre rendeli meg az állam a személyszállítást, ezeken a vonalakon közlekedik a vonatok 60 százaléka.

A minisztériumi dokumentum szerint az országos vasúti személyszállítást azokon a szakaszokon rendelik meg, ahol jelentős, a nemzetközi és a hazai forgalomban is igénybe vehető gyorsvonati közlekedés van, vagy az országon belüli forgalom rendszeres intercity vonatközlekedésen bonyolódik, továbbá Budapest vonzáskörzetében minden vonalon, és a Balaton környékén.

Az anyag szerint Eger, Salgótarján, Szekszárd és Hódmezővásárhely kivételével valamennyi megyeszékhely és megyei jogú város bekerül az országos vasúti személyszállítási hálózatba. A négy városból gyorsjáratú vagy non-stop autóbuszok közlekednek a fővárosba, de más viszonylatban megmarad a vasúti közlekedés.

A vasúttal el nem látott települések, településrészek kiszolgálását az autóbuszközlekedés biztosítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását