2024. május 5. - Györgyi

Kétezer új P+R parkolóhely létesül

A következő években kétezer új P+R parkolóhely létesül európai uniós támogatással a fővárosban és körzetében - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.
2009. október 26. hétfő 18:45 - HírExtra
A Fővárosi Önkormányzat szakcége, a Parking Kft. vezette konzorcium (Rákosmente, Budafok-Tétény Önkormányzata és a MÁV közreműködésével) ezen a héten kezdi meg Rákoshegy vasútállomáson az Európai Unió által támogatott első fővárosi P+R parkoló kiépítését - olvasható a közleményben.

A hivatal tájékoztatása szerint fél éven belül összesen 570 férőhellyel 6 helyszínen épül P+R parkoló, 394 millió forintos uniós támogatásból. A XVII. kerületben a rákoskerti vasútállomásnál 69, a rákoshegyinél 136, a rákoscsabainál 135, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomásnál 28 jármű számára hoznak létre parkolót. A XXII. kerületben Budafok-Háros vasútállomásnál 62, a Budafok-Belváros vasútállomásnál pedig 140 férőhelyet létesítenek. Valamennyi helyszínen 20-20 B+R (kerékpártároló) helyet is kialakítanak.

Mint írták, a Parking Kft. a szigetszentmiklósi gyártelepen 97 millióból 110, Veresegyházon 107 millióból 109 férőhelyes P+R parkolót létesíthet.

Kitértek arra is, hogy a Budapesti Közlekedési Szövetség, a Pest megyei önkormányzatok és a MÁV Zrt. konzorciuma a tervek szerint a tavaly nyert 624 milliós támogatásból 13 helyszínen (Abony, Cegléd, Gyömrő, Kismaros, Nagykáta, Pilis, Sülysáp, Szentmártonkáta, Sződliget, Tápiószecső, Üllő, Vecsés, Verőce) első körben 834, a második körben pedig további 262 P+R parkolóhelyet alakíthat ki.

A közlemény szerint az Európai Unió összesen 1,4 milliárd forintos támogatásának köszönhetően a főváros a P+R parkolóhelyek jelenlegi 4 ezres számát egy éven belül képes lesz a másfélszeresére növelni, s ezzel jelentős mértékben tudja csökkenteni a belső városrészekre nehezedő forgalmi terhelést.

A hivatal közölte: a Fővárosi Önkormányzat hosszú távon tervez, ezért különösen fontos, hogy a Margit híd felújítását követően is megmaradnak az uniós forrásból létesülő, kamerával őrzött P+R parkolók. Ezeket a parkolókat az unió előírásai alapján a fővárosi autósok ingyenesen vehetik igénybe. A parkolók mindenütt kötöttpályás közösségi közlekedési vonalak, elővárosi vasútvonalak mentén létesülnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását