2024. május 8. - Mihály

Konferencia a globális felmelegedésről

A globális klímaváltozás hatásainak mérséklése kapcsán jelenleg az egyik legfontosabb kutatási téma világszerte a szén-dioxid földkéregbe történő visszasajtolása; e kiemelkedő jelentőségű területhez kapcsolódnak a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában megrendezett továbbképző előadások, amelyek a téma aktuális problémáinak összefoglalása mellett Magyarország határain túlra is kitekintést nyújtanak.
2009. október 26. hétfő 22:05 - HírExtra
Az üvegházhatás és a globális klímaváltozás olyan folyamatok, amelyek a mindennapi életet befolyásolják. Az üvegházhatás egy részéért az emberi tényező a felelős, a fosszilis energiahordozók növekvő felhasználása, és az ezzel kapcsolatos megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás révén - foglalta össze a témakört Földessy János professzor, a Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének igazgatója.

Hozzátette: a kedvezőtlen hatás csökkentésének egyik módja a szén-dioxid "elnyeletése" földtani tározókba. Ennek ma még a kutatási szakaszban lévő technológiája olyan, hatalmas forrásokat igénylő új globális irányzat, amely a világon számos kutatócsoportot foglalkoztat. A hazánkban is induló kutatások műszaki megalapozását nagymértékben elősegítheti a másutt folyó munka megismerése, a tapasztalatcsere - mutatott rá a szakember.

Mint mondta, ehhez a kiemelkedő jelentőségű témához kapcsolódnak a miskolci továbbképző előadások, amelyek a terület aktuális problémáinak összefoglalása mellett hazánk határain túlra is kitekintést nyújtanak. Az előadássorozatot a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Ásványtani-Földtani Intézete szervezte, amely ugyancsak jelentős kutatásokat tervez e témában. Az első előadáson az Ausztráliából érkezett John Kaldi professzort hallhatták az érdeklődők. A második előadásra november 9-én kerül sor, amikor Jorge Loredo nyújt képet a spanyolországi kutatások menetéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását