2024. június 2. - Kármen, Anita

Menetrend szerint folytatódik az egyeztetés

Mesterházy Attila szerint a miniszterelnökkel kötött megállapodásnak megfelelően folytatódik az egyeztetés a közösségi közlekedés átalakításának menetrendjéről, a szorító határidők miatt kellett dönteni a mellékvonalakon a személyszállítás szüneteltetéséről.
2009. október 26. hétfő 22:20 - HírExtra
Az MSZP frakcióvezetője hétfőn este az MTI-nek nyilatkozva közölte: nem borult fel az egyeztetés mechanizmusa, az MSZP-frakció ugyanis a kormánnyal abban állapodott meg, hogy a szárnyvonalak bezárásán túl további átalakítások szükségesek, amelyeket összesen hat pontban foglaltak össze.

Erről az öt pontról is folyik az egyeztetés - hangsúlyozta a politikus. A hatpontos sorrend első helyén a közlekedési társaság "vízfejének" megszüntetése áll, ezt a szerződések felülvizsgálata, az ingatlanvagyon áttekintése, a tarifa-, illetve a kedvezményrendszer felülvizsgálata követi, és a legutolsó a sorban a mellékvonalak bezárása.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy egyedül a mellékvonalaknál volt egy időbeli korlát, ami a menetrend kihirdetése miatt volt szorító, de a többi kérdésben is folyik az egyeztetés, hiszen a negyvenmilliárd forint megtakarítását a hat pont végrehajtásával lehet elérni.

Abban maradtunk a kormánnyal, annyi egyeztetést tartanak, amennyi szükséges ahhoz, hogy politikai, szakmai kompromisszumok mentén el lehessen dönteni ezeket a kérdéseket - közölte a frakcióvezető.

Mesterházy Attila azt mondta, olyan menetrendet szeretnének, amely jobban megfelel az utasok igényeinek, hogy akkor menjen a vonat, vagy a busz, amikor az utazóközönségnek leginkább szüksége van rá. Elképzelhető olyan megoldás is - folytatta - , hogy turisztikai célállomásoknál időszakosan, nyáron működne a személyszállítás.

Hozzátette: jövő héten arról kell döntenie a frakciónak, hogy ha marad vitás kérdés, akkor azt hogyan kívánja rendezni a vasúti közlekedésről szóló törvénymódosításban.
A frakcióvezető azt mondta, a 2010-es költségvetés elfogadását nem érinti a közösségi közlekedés átalakítása, két külön szavazásról van szó.

Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese hétfőn a képviselőcsoport ülése újságíróknak elmondta: felborulni látszik az MSZP-frakció által korábban megszabott menetrend, vagyis, hogy előbb átszervezések, ingatlaneladások, racionalizálások kellenek, mielőtt a szárnyvonalakról dönthetnének.

További információkat tartanak szükségesnek ahhoz, hogy a közösségi közlekedés átalakításról, így a szárnyvonalak bezárásáról is állást tudjon foglalni - tette hozzá.

Az MTI hétfőn úgy értesült, a kormány a héten várhatóan benyújtja a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítását, amely felhatalmazást adna a MÁV átszervezésére, miközben az MSZP-frakció több tagja még mindig vitatja a közösségi közlekedés átalakítására vonatkozó terveket. Úgy látják, felborult a miniszterelnökkel kötött megállapodás az átalakítás menetrendjéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását