2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rajzfilmdömping az Oscarért

Hosszú évek után ismét akár öt jelölje is lehet az animációs filmek Oscar-díjának, mivel már húsz produkció jelezte az Amerikai Filmakadémiának, hogy versenybe száll a díjért.
2009. november 12. csütörtök 19:06 - HírExtra
A hollywoodi filmes szaklapok - a Variety és a The Hollywood Reporter - online beszámolója szerint legalább 16 érvényes nevezés kell ahhoz, hogy a filmakadémia ötre bővítse a rendszerint hármas jelölőlistát. Eddig csak egyszer, 2002-ben fordult elő, hogy öt animációs film kapott Oscar-jelölést.

A jövő évi Oscarra pályázó filmek között azonban hét olyan is akad, amelyek még nem teljesítették a nevezési feltételeket, így elképzelhető, hogy diszkvalifikálni kell őket - figyelmeztetett a filmakadémia.

A veszélyben lévő filmek között nagy stúdiók produkciói éppúgy vannak, mint független alkotások. Kizáró ok lehet, ha egy filmet nem vetítenek Los Angelesben legalább egy hétig, de 2006-ban például azért került ki a kategóriából az Athur és a villangók, mert a zsűri úgy ítélte, hogy a játékfilmet az animációval ötvöző filmben túlsúlyban voltak az élőszereplős jelenetek.

Az Oscar-szempontból a bizonytalan sorúak közé sorolhatók az Alvin folytatása, a The Dophin, a Fantastic Mr. Fox, a Planet 51, a The Princess and the Frog, a The Secret of Kells és az A Town Called Panic.

A Vatiety.com azonban úgy értékelte, hogy aligha zárhatnak ki négynél több produkciót, így nagyon valószínű, hogy mégiscsak öt animációs film kerül a kategóriába, amikor február 2-án kihirdetik az Oscar-jelöléseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását