2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jó vásárt csinált a MÁV?

A Bombardier Transportation által a MÁV számára megvételre ajánlott mozdony a vasúttársaság által kiírt közbeszerzési eljárásban meghatározott műszaki és egyéb feltételeknek mindenben megfelelt.
2009. november 28. szombat 07:43 - HírExtra
A MÁV Zrt. ezt annak kapcsán közölte, hogy a Magyar Nemzet pénteki számában azt írta, hogy a VDSZSZ Szolidaritás szakszervezet MÁV felügyelőbizottsági tagja állítása szerint a kiválasztott Bombardier TRAXX mozdonyok áramfelhasználása jóval kedvezőtlenebb, mint a versenyben résztvevő Siemens Taurusé.

A MÁV határozottan visszautasította a napokban jóváhagyott mozdonybeszerzések tisztaságát megkérdőjelező vádakat.

A MÁV szerint a Magyar Nemzet által hivatkozott szakértői dolgozat elvi síkon, kizárólag energia-megtakarítás alapján közelíti meg a kérdést, figyelmen kívül hagyja ugyanakkor a teljes beszerzési, üzemeltetési és karbantartási költségeket, amelyek alapján az európai vontatási piac is a TRAXX-hoz hasonló paraméterű mozdonyokat preferálja.

A vasúttársaság emlékeztet: a 2007 szeptemberében indított mozdonypark-modernizációs programban 25 kétáramrendszerű villamos mozdony beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást. Az eurokonform mozdonyok beszerzésére kétszakaszos tárgyalásos közbeszerzési eljárásban került sor. A határidőig három pályázó jelezte részvételi szándékát, a PRIMA Mozdony Konzorcium - amelynek tagja az ALSTOM Transport SA és az ALSTOM Hungária Zrt. -, a Bombardier Transportation, valamint a Siemens Aktiengesellschaft.

Az ajánlatok értékelése során különböző hiányosságok miatt mindhárom pályázó felszólítást kapott hiányosságai pótlására. Ennek azonban csak a Bombardier Transportation tett eleget maradéktalanul, ezért a MÁV Zrt. ajánlattételre az egyetlen érvényes jelentkezést benyújtó Bombardier Transportation-t kérte fel - ismerteti a közlemény.

A másik két jelentkező pályázata a közbeszerzési törvény szabályaira tekintettel az előírásoknak nem felelt meg minden szempontból, így azok érvénytelenek lettek. A döntés miatt sem a Közbeszerzési Döntőbizottság, sem a kiesett pályázók nem emeltek kifogást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását