2024. május 14. - Bonifác

Paks bővük, kellenek a szakemberek

Jelentős szakemberigénye lesz a paksi atomerőműnek a tervezett bővítés következtében.
2009. december 2. szerda 08:10 - HírExtra
Az építés időszakában öt-nyolcezer szakemberre lesz szükség, és akár kétezer mérnök találhat munkára az erőműben, oktató- és kutatóintézetekben. Számuk most ezer és kétezer közé tehető - mondta Aszódi Attila a paksi atomerőmű bővítéséről szóló konferencián, Pakson. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója aláhúzta: a bővítés tervezésekor a műszaki tartalom mellett pontosan meg kell határozni a bővítés szakemberigényeit is.

Elmondta, a helyzet most jobb, mint a ’70-es években, amikor a négy paksi blokk építésére készültek, mert most már van üzemeltetési tapasztalat, szakértelem intézményrendszer. A képzést segítő átfogó stratégia viszont hiányzik, ezt pótolni kell - mutatott rá.

Aszódi Attila kiemelte, hogy nemcsak az atomerőműbe, hanem az oktató, kutatóintézetekbe, hatóságokhoz, az erőmű biztonságos működésében szerepet játszó cégekhez is kellenek szakemberek. Három éve a Magyar Tudományos Akadémia már végzett egy felmérést a teljes energia szektort érintően. Akkor kiderült: 1050 diplomásra – energetikai, villamos- és vegyészmérnökre, kutatóra lesz szükség a következő tíz évben - tájékoztatott az igazgató.

A képzéshez szükséges oktatói háttér a felsőoktatásban megvan, de a középiskolákban óriási a gond. Rossz a fizikaoktatás színvonala, nincs elég fizikatanár - jelezte Aszódi Attila. A fiatalok motiválására kidolgoztak egy ösztöndíjprogramot, de egyelőre nincs túl nagy érdeklődés, mondta. Hozzátette, hogy a tapasztalat az, hogy ez akkor élénkül fel, amikor elkezdődik az engedélyezés, építés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását