2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kiáltás a semmibe?

Naponta 25.000 ember hal éhen az ENSZ jelentése szerint, de legalább megépült a világ legnagyobb luxushajója. Tragikus, de ma erről szól a világ. Akik meg tehetnének valamit, azok persze hajókáznak.
2009. december 9. szerda 12:08 - Győry S. József
Tágas, panoráma ablakomon át szemlélem a hatalmas kertet, és a gyönyörű, saját tavamat: a büszkeségemet. A felkelő nap aranysugarai, egyfajta mennyei hidat alkotnak a két part, a kastélyom, és a végtelenség között, hisz amerre a szemem ellát, az mind az enyém, csak is az enyém! Szeretek így szemlélődni, hiszen időm, mint a határtalan tenger. Vagy legalábbis ma addig van időm, míg a helikopterem megérkezik. Na, igen, van aki megérdemli ezt a gazdagságot: nem úgy, mint a sok szerencsétlen idióta! Miért is kellene őket sajnálnom?

A „legek.”

Igaz hogy az elmúlt évben 18 milliárd dollárt veszített a válság miatt, ám Ismét Bill Gates volt a világ leggazdagabb embere a 2009-es esztendőben. Vagyona megközelítőleg 40 milliárd dollárra tehető, ám valójában ő maga sem tudja, hogy mennyi az annyi. Hihetetlen gazdagságát az általa alapított Microsoftból szerezte.

A második leggazdagabb ember jelen évben egy bizonyos Warren Buffett volt, akinek vagyona még úgy is 37 milliárd dollár volt, hogy a válság 25 milliárddal tépázta meg a vagyonát. Buffett úr nevéhez fűződik a hatalmas befektetési társaság, a Berkshire Hathaway, melyet még a hatvanas évek közepén alapított.

A harmadik leggazdagabb embert Carlos Slim Helunak hívják, az úriember távközlésben utazik. Vagyona 35 milliárd dollár, ám ő is 25 milliárd dollárt veszített a tavalyi esztendő során, ugyanúgy, mint a második helyezet, Warren úr.

Ha a számok beszélni tudnának


Bár ezek a jeles urak igaz, adakoznak, de mi lenne, ha minden pénzükkel a szegénység megszűntetéséért küzdenének?

Számoljunk egy kicsit. Csak a dobogósok vagyonát összeadva egy olyan összeget kapunk, melyet elképzelni is igen nehéz. 112 milliárd dollár. Vagyis ha jelen pillanatban a dollár árfolyama 181,6 forint, akkor a három úr vagyona magyar valutára átszámítva húszbillió-háromszázharminckilencmilliárd-kétszázmillió forint. Hihetetlen összeg! Ha egy kilométer autópálya megépítésének költségét egymilliárd forintra tesszük, akkor ez a három úr együttesen 20.339 kilométert tudna építeni belőle. (A Föld átmérője 12.756 kilométer.)

Az ENSZ jelentése szerint megközelítőleg 25.000 ember hal éhen naponta. Ez több mint tragikus, pláne úgy, hogy a többség még gyerek. Persze ez „csak” az éhhalál, Földünkön jelen pillanatban 180 millió alultáplált gyerek él. Mit kezdhetne ez a három úriember a pénzével? Nos, ez nem kérdéses! Rendezhetnének egy egész éves, globális „kajapartit”! Hiszen minden gyermekre több mint egymillió forintot tudnának költeni, vagyis egy esztendőre biztosítani tudnának számukra elegendő élelmiszert. Ki tudja, hány leendő kvantumfizikus, művész, sportoló kerülne ki a 180 millió alultáplált gyerek közül, csak nincsen lehetőség a tehetségük kibontakoztatására: sajnos a mindennapi élelemszerzéssel vannak elfoglalva, és ha ez nem sikerül, akkor már nagyon közel van az éhhalál…

Amelyik kedves olvasó másodpercre pontos statisztikákra kíváncsi, ajánlom ezt az oldalt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását