2024. május 9. - Gergely

GDP-szóródás ez EU-ban

Az EU-tagországokban 2008-ban az uniós átlag 41 és 276 százaléka között szóródott az egy főre eső GDP.
2009. december 15. kedd 15:48 - HírExtra
Luxemburgban mérték 2008-ban a legmagasabb egy főre eső vásárlóerő paritás alapján kalkulált bruttó hazai terméket (GDP) az uniós átlag több mint két és félszeresét, 276 százalékot. (A kimagasló luxembourgi arány a külföldi alkalmazottak nagy számának tudható be, akik, miközben hozzájárulnak a GDP termeléséhez, nem számítanak belföldi lakosnak.)

Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU-átlag 64 százaléka volt 2008-ban, míg az előző két évben egyaránt 63 százalékon állt. A 2008-as adat Csehországban 80, Szlovákiában 72, Szlovéniában 91 és Lengyelországban 56 százalék volt.

Az egy főre eső GDP Írországban és Hollandiában közel egyharmaddal haladta meg az uniós átlagot. Az átlag feletti 15-25 százalékos teljesítményt Ausztria, Dánia, Svédország, Finnország, Németország, az Egyesült Királyság és Belgium ért el.

Franciaország, Spanyolország és Olaszország az átlag feletti 0-10 százalékos, Ciprus, Görögország és Szlovénia az átlag alatti 0-10 százalékos tartományba esett.

A Cseh Köztársaság, Málta, Portugália és Szlovákia egy főre eső bruttó hazai terméke 20-30 százalékkal maradt el az uniós átlagtól, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország és Lengyelország pedig 30-50 százalékkal, Románia és Bulgária 50-60 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását