2024. június 2. - Kármen, Anita

Újabb háromezer panellakás újul meg

Háromezer panellakás energiatakarékos felújítása, korszerűsítése valósulhat meg Veszprém megye hét településén 850 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatással - közölte Pál Béla (MSZP) országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.
2009. december 21. hétfő 18:58 - HírExtra
Az önkormányzati és a környezetvédelmi minisztérium 2008-ban meghirdetett közös pályázatán a többi között nyílászárócserére, födém- és külső szigetelésre, energiatakarékos fűtéskorszerűsítésre nyerhették el a társasházak a beruházás összköltségének harminc százalékát vissza nem térítendő állami támogatás formájában.

Pál Béla elmondta, hogy a nyertesek között harminc ajkai, huszonhat veszprémi, tizenkét pétfürdői, két várpalotai, valamint egy-egy balatonfűzfői, pápai és tapolcai panelépület, társasház található. A legtöbb támogatás a megyeszékhelyre érkezett, ahol 1400 lakás összesen 286 millió forint összegű állami támogatással valósíthat meg panelrekonstrukciót, energiatakarékos fejlesztéseket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Veszprémben 12 ezer panellakás található, ezek közül mintegy 7 ezret újítottak már fel különféle pályázatok segítségével, illetve a panelprogram keretében.

A szocialista országgyűlési képviselő hozzátette: a legtöbb esetben a beruházás összköltségének fennmaradó részét az önkormányzatok, illetve a lakók adják össze egyharmad-egyharmad arányban, ahol pedig az önkormányzat nem tudott segíteni, ott a Magyar Fejlesztési Bank nyújt kedvezményes hitelt a lakók számára a pályázatban foglalt feladatok megvalósításához.

Az eddigi tapasztalatok alapján a lakásoknál 7 és 50 százalék közötti megtakarítást lehetett elérni lakásonként, így az ilyen beruházásoknak nagy jelentőségük van mind az ország, mind pedig az ott lakók energiatakarékos energiafelhasználása szempontjából - hangsúlyozta a politikus.

Az idei év pályázati eredményeit összegezve Pál Béla a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként a sajtótájékoztatón elmondta azt is: Veszprém 5,2 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében kiírt pályázatokon, míg Veszprém megyébe az elmúlt két évben 22,5 milliárd forint összegű pályázati forrás érkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását