2024. június 2. - Kármen, Anita

Dinoszaurusz méregfoggal

Őslénytannal foglalkozó kínai és amerikai kutatók egy csoportja Északkelet-Kínában olyan dinoszauruszfajra bukkantak, amely 125 millió évvel ezelőtt élhetett és agyarán keresztül mérget volt képes kibocsátani.
2009. december 22. kedd 12:29 - HírExtra
A felfedezés egészen odáig terjed, hogy magyarázatot találtak arra vonatkozóan, hogyan alakult ki a szervezetekben a méreganyag termelésének képessége - közölte a Hszinhua hírügynökséggel kedden a kutatócsoport vezetője, Kung En-pu (Gong Enpu) egyetemi professzor.

Arra is fény derült, hogy a dinoszaurusz e változatának, a Sinornithosaurusnak különösen hosszú barázdás fogai voltak a felső állkapcsában, hasonlóak a hátsó méregfogú kígyókéhoz és gyíkokéhoz.

A felső állkapocs oldalsó felületén találtak egy helyet, ahol a méregmirigy helyezkedhetett el.

A fogak túlságosan - funkciótlanul - hosszúak lettek volna ahhoz, hogy az állat csak megragadja zsákmányát, majd lenyelje azt - vélik a kutatók. Feltételezések szerint a hosszú fogak arra szolgáltak, hogy az ősállat - agyarával áthatolva az eleségül szolgáló madarak vastag tollazatán - a mérget a bőrön keresztül az áldozat vérébe legyen képes juttatni.

A méreg valószínűleg nem volt halálos, de a védekezést és menekülést már korlátozottá tette.

A Sinornithosaurust a madarak rokonának tartják, a kisebb dinoszauruszok közé tartozik, testhossza nem több egy méternél. Első lelete, amelyet 1996-ban találtak meg kiváló állapotban az északkelet-kínai Liaoning tartomány nyugati részén, bizonyítékul szolgálta arra, hogy a madarak az evolúciós folyamatban a dinoszaurusztól származtathatók.
Kung kutatócsoportját eredetileg arra hozták létre, hogy megfejtse a madarak repülési képességének kialakulási folyamatát és csak véletlenül bukkantak a méregfogak titkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását