2024. május 9. - Gergely

Rozi az égen

Saját kislányuknak írt meséből készített bábdarabot Rozi az égen címmel Tasnádi István és Jeli Viktória; a kalandokat péntektől láthatja a Budapest Bábszínház közönsége.
2010. január 12. kedd 20:12 - HírExtra
Tasnádi István az MTI-nek elmondta, hogy a Rozi az égen nem az első gyerekeknek szóló munkája: Tengely Gábor rendezővel már a kecskeméti Ciróka Bábszínházban is együtt dolgozott az író Farkas és Piroska című bábdarabjának bemutatásán.
Amikor felvetődött az ötlet, hogy Tasnádi István a Budapest Bábszínház számára is készítsen egy gyerekdarabot, több klasszikus mese feldolgozása is szóba jött, ő azonban Rozi meséjét választotta és adta oda Tengely Gábornak.

"A történetet eredetileg Rozi nevű kislányunknak írtuk hatodik születésnapjára feleségemmel, Jeli Vikivel. Olyan ajándékot szerettünk volna adni neki, amely segít neki rálátni azokra a problémákra, amelyekkel éppen nagyon küzdött" - számolt be a színmű előzményeiről Tasnádi István.

Mint a drámaíró hozzátette, az eredeti mese nem teljesen azonos a bábdarabbal, hiszen az sokkal személyesebb, és a karakterekben is jobban felismerhetők azok az emberek, akikkel Rozi kapcsolatban van.

"A darab írásakor az volt a feladat, hogy elhagyjuk ezeket a kis belső történeteket, és az általánosat keressük meg, azt, ami egy hat éves gyereknek kihívást jelent a világban" - fűzte hozzá az alkotó.

A Budapest Bábszínház művészei által színpadra állított mesében születésnapja éjszakáján Rozi elalszik, és álmában felszáll az égbe egy narancssárga lufival, amelyet a skorpió kipukkaszt. Az életre kelt csillagkép előli menekülés a születésnap utáni kutatásba fordul, amelynek során a címszereplő találkozik mindegyik csillagjeggyel, és számos kaland részese lesz, beleesik például a feketelyukba.

Rozi egy kört tesz meg az égen születésnaptól születésnapig: először fél a skorpiótól, de mire körbeér, rájön, hogy ez az ijesztő valami, amivel meg kell tanulnia bánni, ő maga. Kiderül majd, ez a gondolat át fog-e jönni a gyerekek számára, de az biztos, hogy elképesztően erős az előadás képi világa - szólt a produkcióról Tasnádi István.

A mese a tervek szerint tavasszal könyv alakban is megjelenik a Pagony Kiadónál.
A Budapest Bábszínház előadásában Rozit Ellinger Edina és Karádi Borbála felváltva kelti életre, a további bábokat Kovács Marianna, Ács Norbert, Kovács Judit, Hárai Ágnes, Juhász Ibolya, Kovács Katalin, Rusz Judit és Teszárek Csaba mozgatja.

Az előadás látványvilágát Boráros Szilárd tervezte; a zeneszerző Szemenyei János, a koreográfus Nemes Zsófia.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását