2024. május 5. - Györgyi

Szakértői egyeztetések kezdődnek a háziorvosi finanszírozásról

A jövő héten szakértői szinten egyeztetnek a háziorvosokat érintő finanszírozási elvonásokról, ugyanis a szaktárca a KSH által közölt adatokra támaszkodva nem a valós átlagbér szerint állapította meg a praxisok támogatását - derült ki az egészségügyi miniszter és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke csütörtöki budapesti egyeztetését követően.
2010. január 14. csütörtök 20:20 - HírExtra
Székely Tamás egészségügyi miniszter a találkozó után újságíróknak úgy fogalmazott: az adó- és járulékváltozások miatt januártól 30 ezer forintos megtakarítás jelentkezett a praxisoknál, míg kiadásuk 10 ezer forinttal nőtt, így a 20 ezer forintos különbség alapján jut kevesebb támogatás, amit a MOK csak elvben tud elfogadni.

A tárcavezető azt mondta, a KSH adatai alapján bruttó 196 ezer forintos átlagkeresettel számoltak, és ennek alapján hozták a rendelkezést.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke erre válaszolva úgy fogalmazott: „vágyálom” a KSH adata, ugyanis a háziorvosok valós átlagkeresete messze elmarad ettől az összegtől. A feltüntetett összeget három évvel ezelőtt jelölték meg elfogadható átlagbérnek, de az azóta sem emelkedett. Hozzátette: valójában nem a szaktárcával, hanem a pénzügyi kormányzattal van vitájuk, mert nagyobb béraránnyal számoltak, mint ami kifizethető lenne.
Az egészségügyi miniszter az ebből eredő tévedést nem tartotta kizártnak, ezért arra kérte a MOK elnökét, hogyha rendelkezésére állnak más adatok, akkor tárja a szaktárca elé, és annak alapján számolnak majd újra.

A jövő héten szakértői szinten folytatják az egyeztetést.
Arra a kérdésre, hogy a finanszírozási változásokról miért nem értesítették a háziorvosokat, Székely Tamás úgy válaszolt: nincs olyan törvényi kötelezettségük, hogy egy rendelkezés megváltozásról az összes érintettet értesítsék, de megjegyezte, a költségvetési törvény a minisztérium honlapján is olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását