2024. május 3. - Tímea, Irma

Tiltakozás ágyszámelvonás miatt

Elfogadhatatlan politikai döntés, hogy a balassagyarmati városi kórházból újabb tíz úgynevezett aktív ágyat vesznek el, és csakúgy, mint 2007-ben, ezt az ágyszámot is Miskolc kapja - mondta Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője a kórháznál tartott sajtótájékoztatón, kedden.
2010. január 19. kedd 11:11 - HírExtra
A fideszes képviselő közölte: a regionális ÁNTSZ annak ellenére hozta meg ezt a döntést, hogy az Észak-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács egyhangúlag elutasította a javaslatot. A fenntartó önkormányzat és a kórház fellebbezést adott be a döntés ellen - tette hozzá.

A részletekről Csekey László, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke és Póczi Magdolna, a tüdőgondozó részleg főorvosa elmondta, a kórház többször kérte, hogy átcsoportosíthasson 18 tüdőgyógyászati ágyat, de beadványaikra nem kaptak választ.

A kérdés a regionális egészségbiztosítási pénztár októberi ülésén került elő újra. Azon az ülésen a Miskolci Egészségügyi Központ (MISEK) 10 tüdőgyógyászati ágyat kért, de azt azzal az indokkal utasították el, hogy saját struktúráján belül megoldhatja az átcsoportosítást.

Ennek ellenére az ÁNTSZ december végén átcsoportosított 10 tüdőgyógyászati ágyat Balassagyarmatról a MISEK részére. Ezt Balassagyarmaton szakmailag sem tartják indokoltnak.

Szabó Géza kórházigazgató hangsúlyozta, hogy a térségben - sem Vácott, sem Salgótarjánban - nincs tüdőosztály. A nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet bezárását követően a részleg működtetését 2006 szeptemberétől végzi a balassagyarmati kórház, de a beköltözés után elveszítette a tüdőrákos betegek kezelésének jogát, noha 20 éves tapasztalatot tudhat maga mögött.

A betegeknek Budapestre kell utazniuk kemoterápiás kezelésekre - mondta az igazgató, aki arra is kitért, hogy a balassagyarmati járó- és fekvőbeteg ellátási mutatók elmaradnak az országos átlagtól, s a miskolci átlagnál is rosszabbak.

Balla Mihály országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a 2007-es ágyszámcsökkentések idején Balassagyarmat szenvedte el az országban a harmadik legnagyobb, 37 százalékos elvonást. Akkor 192 aktív ágyat veszített el a kórház, amelyekből százat szintén a miskolci kórháznak adtak "nyilvánvaló politikai érdekek mentén, és a nyilvánvaló szakmai érvek ellenére".

A képviselő szerint "a politikai bosszú 2010-ben ott folytatódott, ahol 2007-ben Lovasberényben befejeződött". A kórház és az önkormányzat fellebbezett az ÁNTSZ-nél a döntés ellen. Egyúttal jelezték: ha a módosítás nem történik meg, a másodfokon eljáró egészségügyi államigazgatási szervezetnél kérik a döntés megsemmisítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását