2024. május 19. - Ivó, Milán

Ülést tart az Idősügyi Tanács

Az aktuális nyugdíjpolitikai kérdésekről tart ma beszámolót az Idősügyi Tanács ülésén Bajnai Gordon miniszterelnök, a testület elnöke.
2010. január 21. csütörtök 08:58 - HírExtra
A kormányfő egy hete hívta össze a tanácsot, amely a kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő koordináló testület.

Az Idősügyi Tanács összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje kezdeményezte a Fidesz által javasolt svéd nyugdíjmodellel kapcsolatban. A szocialista politikus szerint joggal merül fel a nyugdíjas-szervezetekben az a kérdés, mi várható a jövőben, mit jelent számukra ez a modell.

Az Idősügyi Tanács ülésén a kormányfő bevezetője nyilvános, a testület azután zárt ajtók mögött tanácskozik. Az ülés végén Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára tájékoztat a zárt ülésen elhangzottakról.

A svéd, vagyis a virtuális tőkésítési nyugdíjmodell bevezetéséről a Figyelő egyik január elején megjelent számában beszélt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke aki később cáfolta, hogy ez lenne a Fidesz terve. A modell szerint a befizetett nyugdíjjárulékot egyéni számlákon vezetnék; a nyugdíj összegét a nyugdíjba vonuláskor az addig befizetett összeg alapján állapítanák meg.

A szocialisták szerint a Fidesz által javasolt modellel hetven évre nőne a nyugdíjkorhatár, tíz-húsz százalékkal is csökkenhetnének a nyugdíjak, és az is előfordulhat, hogy a már most nyugdíjban lévőknek is kevesebb lesz a járandósága.

A Fidesz részéről Iván László, a párt nyugdíjas tagozatának elnöke szerdán kijelentette: "nem fogjuk alkalmazni a svéd modellnek nevezett valamit, (...) illetve nem vezetjük be és nem fogadjuk el a 70 éves nyugdíjkorhatárt".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását