2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az ókori római aquaeductus víztározóját fedezték fel

Négy évszázada kutatják a Traianus császár által létesített római vízvezeték, az Aqua Traiana víztározóját - a rejtélyt most két amatőr brit régésznek sikerült megoldania.
2010. január 29. péntek 07:10 - HírExtra
Az Aqua Traiana a Róma vízellátását biztosító 11 aquaeductus egyike volt, Kr.u. 109-ben helyezték üzembe. A vízvezeték "körbefutotta" a Bracciano-tavat, begyűjtve a források vizét, mielőtt délre, Róma felé vette az irányt. Az Aqua Traiana még évszázadokkal később is működött, ellátva a kereszténység felvétele után a Vatikán első lakóit is. A földalatti komplexumról mindenki azt hitte, hogy a középkorban építették.

A létesítményt, amely egy elhagyatott XIII. századi templom alatt található Rómától 56 kilométerrel északra a Bracciano-tó partján, két brit dokumentumfilmes, Edward és Michael O,Neil fedezte fel, akik behatóan tanulmányozták a római aqaeductusok történetét.

A vulkanikus kőzeten átszűrődött víz földalatti grottákban gyűlik össze, innen jut el alagutakon a föld alatt futó vízvezetékbe - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) és a The Guardian (http://www.guardian.co.uk) online kiadásában. A földalatti rendszer azért volt gyakorlatilag ismeretlen a régészek előtt, mivel évszázadokon keresztül a létesítmény színültig tele volt vízzel. Csupán amikor artézi szivattyúk kezdték biztosítani Bracciano városának vízellátását, csökkent a vízszint annyira, hogy bejárhatóvá vált a földalatti komplexum.

Lorenzo Quilici, a Bolognai Egyetem professzora, a római vízi létesítmények szaktekintélye egyértelműen ókorinak tartja a komplexumot. A hálózati mintát alkotó téglák arról tanúskodnak, hogy az ókori építészek úgynevezett opus reticulatum módszerrel húzták fel a falakat. Ezt bizonyítja a grották falát és a mennyezetet borító színezőanyag, az úgynevezett egyiptomi kék is. (Az egyiptomi kék a legelső mesterséges színezőanyag - kalcium-réz-szilikát -, amelyet az egyiptomiak találtak fel az Óbirodalom idején, később más népek is átvették. Az ókori rómaiak körében, így Pompeiiben is igen divatos volt.)

"Az egyiptomi kék alkalmazása, amely igen drága színezőanyag volt, arra utal, hogy ez császári +beruházás+ volt" - vélekedett Edward O,Neil, aki szerint nem közönséges grottákról, hanem nimfaszentélyről (nymphaeumról) van szó.

Allan Ceen, a Pennsylvaniai Egyetem professzora szerint nagy valószínűséggel Traianus császár jelen lehetett a létesítmény ünnepélyes átadásán. Történeti feljegyzések szerint az uralkodó a térségben tartózkodhatott 109. június 24-én. A véletlenek folytán Edward és Michael O,Neil 2009. június 24-én, napra pontosan 1900 év múlva fedezte fel a földalatti komplexumot..

A brit dokumentumfilmesek most pénzt szeretnének gyűjteni arra, hogy hivatásos régészek tárják fel a létesítményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását