2024. május 18. - Erik, Alexandra

Külön kell tárgyalni a rendőrséggel

Megbomlott egység az öt nagy rendőrszakszervezet között, miután egyikük előzetes egyeztetés nélkül osztogatott szórólapokat, így az igazságügyi és rendészeti miniszternek a továbbiakban két demonstrációs bizottsággal kell tárgyalnia a rendőrök béren kívüli juttatásának emeléséről.
2010. február 3. szerda 19:45 - HírExtra
A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), a Rendészeti Védegylet (RV), a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) kedden döntött úgy, hogy kizárja a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetet (TMRSZ) a kormánnyal tárgyalásokat folytató szakszervezeti bizottság munkájából. (Az öt érdekvédelmi szervezet január 27-én jelentette be, hogy közösen tiltakozik a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen.)

A TMRSZ kedden, Budapest több pontján - a Deák téren, az Árpád hídi és a Nyugati pályaudvari metróállomás környékén, valamint az Országház előtt - szórólapokat osztott, hogy "felhívják az állampolgárok figyelmét törekvésükre".

A többi szakszervezet szerint azonban az előzetes egyeztetés nélkül végrehajtott szórólap-osztogatással a TMRSZ megsértette az együttműködési megállapodást, ezért a TMRSZ-t még kedden egyhangú határozattal kizárták a bizottság további munkájából.

Bárdos Judit, a demonstrációs bizottság szóvivője az MTI-nek azt mondta, a TMRSZ akciója veszélyeztette a kormányzattal megkezdett tárgyalások eredményességét, rontotta a szakszervezetek tárgyalási pozícióját, mivel a TMRSZ szórólapjai "politikai felhangokkal tűzdeltek", márpedig nem kívánják zsarolni a minisztériumot. Egyúttal tájékoztatták az igazságügyi és rendészeti tárcát, hogy a TMRSZ-t kizárták a tárgyaló bizottság további munkájából.

Az öt szakszervezet által közösen alakított demonstrációs bizottság és a kormány képviselői közötti tárgyalást már korábban kitűzték szerda délutánra, ezen azonban - figyelemmel a kizárásra - a TMRSZ három delegáltja már nem vehetett részt.
Ökrös Attila, a TMRSZ szóvivője az MTI-nek szerda délután azt mondta: a többi szakszervezettel együtt akarnak tárgyalni a béren kívüli juttatások korábbi mértékének visszaállítása, az állomány életkörülményeinek javítása érdekében, mivel ez a szakszervezetek közös célja. Felidézte: a kizárás nyomán a TMRSZ megalakította saját demonstrációs bizottságát, és nem mondanak le a nyomásgyakorlás egyetlen eszközéről sem.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium időközben tájékoztatta a TMRSZ-t, hogy a szakszervezet képviselőit csütörtökön délelőtt várják egyeztető tárgyalásra. Ökrös Attila ezzel kapcsolatban megjegyezte: szerda este dől el, elmennek-e a csütörtöki tárgyalásra.

Bárdos Judit, az öt szakszervezet részvételével alakított demonstrációs bizottság szóvivője január 27-én arról beszélt: a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a rendőrségi szakszervezetek egy közös cél érdekében összefogtak, az öt szakszervezet a rendőrség személyi állományának több mint a felét, összesen 22 ezer embert képvisel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását