2024. május 18. - Erik, Alexandra

MSZP: kaotikus költségvetési előkészítés

Az MSZP pécsi elnöke szerint soha nem látott fejetlenség és káosz jellemzi a város idei költségvetésének előkészítését.
2010. február 3. szerda 15:25 - HírExtra
Az elmúlt néhány hétben különböző mértékű költségvetési hiánnyal újabb és újabb tervezetek láttak napvilágot - közölte Tóth Bertalan szerdán sajtótájékoztatón Páva Zsolt fideszes polgármester előző napi, a büdzsével kapcsolatos kijelentésére reagálva, miszerint a baranyai megyeszékhely 3,7 milliárdos költségvetési hiánnyal számol az idei évben.

A szocialista politikus hozzátette: az általuk ismert verzió fiktív bevételeket tartalmaz. Így például ingatlaneladás kapcsán 1,8 milliárd forinttal kalkulál a költségvetési tervezet, holott számítások szerint 450 millió forint bevétel lehet reális, emellett további 700 millió forint egyéb pénzügyi befektetésekből származó plusszal tervez, amely viszont az MSZP szerint "egy homályos privatizáció" bevételét takarja.

A szocialista politikus úgy véli: amennyiben ezek a bevételek nem realizálódnak, és nem sikerül a városnak működési hitelhez jutnia, úgy év közben előállhat a fizetésképtelenség, azaz az önkormányzat csődbe megy. Tóth Bertalan szerint mindemellett elfogadhatatlan, hogy pedagógusok, orvosok, ápolók, szociális szférában dolgozók juttatásainak megnyirbálását tervezi Páva Zsolt, aki korábban a gazdasági társaságok átalakítását, az önkormányzati feladatellátás racionalizálását ígérte, a polgármesteri keretet pedig duplájára, 50 millió forintra emeli.

Az MSZP városi elnöke kitért arra, hogy a február 11-i költségvetési vitában többek között a közalkalmazottak védelmét, a Pécsi Nemzeti Színház működésének biztosítását és felújításának előkészítését, valamint a közbiztonság javítását képviseli majd a frakció.

Páva Zsolt kedden sajtótájékoztatón azt közölte: a költségvetés elkészítésekor a feladatfinanszírozást tekintették a legfőbb szempontnak. A polgármester cáfolta azokat a sajtóinformációkat, miszerint csőd közeli helyzetben lenne a város. "Feszes, szigorú, megtakarításokra épülő Pécs 2010-es tervezett költségvetése" - jegyezte meg.
A baranyai megyeszékhely várhatóan 58,4 milliárd forintból gazdálkodhat idén, ez magában foglalja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó, 11-12 milliárdra rúgó fejlesztések finanszírozását is. Az önkormányzat hitelállománya 32 milliárd forint, a városi tulajdonú cégek kötelezettségeivel együtt 47 milliárd forint. Pécs 2010-ben 3,1 milliárd forintot költ 2033-ig futó hiteleinek törlesztésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását