2024. május 18. - Erik, Alexandra

Exhumálják a nagy csillagász maradványait

Dán tudósok engedélyt kaptak arra, hogy exhumálják Tycho de Brahe (1546-1601) híres dán csillagásznak a prágai Tyn templomban lévő maradványait, tisztázandó a férfi halálának okát.
2010. február 8. hétfő 10:05 - HírExtra
Jens Vellev dán régész, az Aarhusi Egyetem munkatársa régóta szeretné végrehajtani az exhumálását, Brahe maradványait dán-cseh szakértők közösen vizsgálják meg - írta a Právo című cseh napilap a templom lelkészére, Vladimír Kelnarra hivatkozva.
"Valóban megkaptuk a prágai városháza megerősítését és a dán féltől függ, mikor kerülhet sor az exhumálásra - mondta Kelnar a Právónak.

Vellev novemberben tervezi megkezdeni a feltárást. Tisztázni szeretné Brahe halálának valódi okát csontjai, hajai és ruházata maradványainak elemezésével.
Brahe a XVI. század végén utazott Dániából Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg császár meghívására. 1601-ben halt meg, és a Tyn templomban helyezték végső nyugalomra.

Halálának körülményeit továbbra is homály borítja. Egyes szakértők szerint epekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele.

Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, aki szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe mindazonáltal saját magát mérgezte meg, amikor saját magán próbálta ki a különböző elixíreket.

Legutóbb Peter Andersen történész döbbentette meg a dán közvéleményt azzal, hogy felfedezte Brahe állítólagos megmérgezőjének, távoli rokonának, Erik Brahe svéd arisztokratának a naplóját. Andersen szerint a gyilkosságot IV. Keresztély dán király rendelte meg.

Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert szétrepedt a húgyhólyagja, amiért az etikett miatt nem mehetett ki egy a lakomáról II. Rudolf távozása előtt - emlékeztetett a Právo.

(Képünk illusztráció)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását