2024. május 6. - Ivett, Frida

3,8-4,5 százalékos infláció?

Az elemzőket meglepte a januári 6,4 százalékos infláció, az MTI kérdésére pénteken 3,8-4,5 százalékos átlagos éves inflációt jeleztek előre 2010-re. Kellemetlen meglepetésnek nevezte a 6,4 százalékos inflációs adatot Németh Dávid. Az ING Bank elemzője 6 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolt.
2010. február 12. péntek 13:01 - HírExtra
A nagyobb mértékű drágulás egyik oka, hogy kisebbek voltak a leértékelések januárban, mint egy évvel korábban, ezenkívül a piaci energia - azon belül is a palackos gáz - drágult meg jelentősen, a jövedéki adó emelése pedig a szeszesitalok és az üzemanyag árát emelte meg.

Az MKB Bank prognózisa 5,8 százalékos infláció volt - mondta Kondrát Zsolt vezető elemző. A 0,6 százalékos eltérés nagyobb része, 0,35 százalék, a vártnál gyorsabb élelmiszer áremelkedésből adódott. Kondrát Zsolt az élelmiszerek havi 2,2 százalékos, és ezen belül az idényáras élelmiszerek 13,7 százalékos drágulását meglepőnek tartotta, ami esetleg a fogyasztás visszaesését hozhatta magával.

A vártnál jobban emelkedő januári infláció Kovács Roland, az Equilor elemzője szerint két tényezővel magyarázható. Egyrészt a relatív alacsony bázissal, másrészt az idén januártól életbe lépő jövedéki adóemeléssel, ami miatt jelentősen drágultak az üzemanyagok.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője az idei éves átlagos inflációt 4 százalék felett várja, 4,2-4,3 százalék körül, míg 2011-re 3 százalékos, vagy afeletti árnövekedéssel számol.

Némileg gyorsabb, 4,5 százalékos átlagos inflációt valószínűsít 2010-re az MKB Bank. Kondrát Zsolt vezető elemző úgy látja, hogy az év végére, december/december alapon mérve 3,8 százalékra mérséklődhet az infláció, amit jelentősen befolyásolhat az olajár alakulása. Az MKB Bank elemzője februárra már hat százalék alatti, 5,7 százalékos inflációt vár.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az átlagos infláció 2010-ben 3,9 százalék, a kormány prognózisa szerint 4,1 százalék lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását