2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ízlelési absztrakció: a repülőn finomabb a paradicsomlé

Jobban ízlik a repülőgép fedélzetén, a magasban elfogyasztott paradicsomlé a földön megivottnál - derítették ki német tudósok.
2010. február 13. szombat 11:20 - HírExtra
A bajor szakemberek szerint a kutatási eredmény magyarázat lehet arra, hogy a repülőgépek utasai miért rendelnek nagy előszeretettel a piros nedűből. A vizsgálódások ugyanis kimutatták, hogy a magasban uralkodó alacsony nyomás miatt a fedélzeten tartózkodók másmilyennek érzik a paradicsomlé ízét.

"Normális nyomásnál a paradicsomlé sokkal rosszabb osztályzatot kapott, mint alacsony nyomásnál" - mondta a Die Zeit című hetilapnak Andrea Burdack-Freitag aromakémikus, aki hozzátette: alacsonyabb nyomásnál jobban érvényesül a paradicsomlé illata és édeskés, hűsítő íze, míg normális nyomásnál inkább áporodottnak írták le a felmérésben részt vevők.

A tesztek elvégzéséhez egy Airbus A310 típusú gépet állítottak alacsony nyomás alá, hogy szimulálják a magaslati viszonyokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását