2024. május 3. - Tímea, Irma

Az ókori Róma és Amerika

Az ókori Róma elveszett világa és az Egyesült Államok közötti párhuzamokra épül az a kiállítás, amely augusztus 1-ig látható a philadelphiai National Constitution Centerben.
2010. február 19. péntek 23:11 - HírExtra
Rómának, ahogy az Egyesült Államoknak, a monarchiát kellett leküzdenie, hogy megszülessen a köztársaság. Párhuzamok mutatkoznak meg a kormányzás elméletében, s mindkét hatalom nemzeti jelképe a sas. Benjamin Franklin, Thomas Jefferson és George Washington alakját tógába "öltöztetve" vésték márványba, holott nem ez volt az általános viselet a XVIII. századi Amerikában. S bár az ókori Rómát és az Egyesült Államokat évszázadok és kontinensek választják el egymástól, mindkét ország történelmében volt rabszolgaság, polgárháború, s mindkettő életmódjával hatást gyakorolt az egész világra. Noha a Római Birodalom elenyészett, hatása mind a mai napig érezhető a jogi és pénzügyi rendszerben, az építészetben - olvasható a The Reporter Online (thereporteronline.com) című hírportálon.

A tárlatot hároméves előkészítő munka előzte meg. A szervezők háromszáznál több ókori műtárgyat kölcsönöztek ki firenzei, nápolyi és római gyűjteményekből. Láthatók itt leletek Pompejiiből, beleértve az ásatások során előkerült ezüstneműt, falfreskót, valamint egy olyan férfi csontvázát, aki nem tudott elmenekülni a Vezúv kitörésekor a városból.
A kiállításra 40 amerikai intézményből is érkezett anyag, így láthatók olyan ókori szerzők művei, amelyek az Alapító Atyáké voltak. Bemutatják Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok című munkáját, amely John Adams, az Egyesült Államok első alelnöke és második elnökének tulajdonában volt. Kiállítják Cicero De Oratore (A szónok) című művét, amelyet John Quincy Adams, az Egyesült Államok 6. elnöke forgatott.

A szervezők a modernkori baseballjátékosok fejvédőjét is kiállították, s mellette egy gladiátorsisakot mutatnak be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását