2024. május 5. - Györgyi

Kína legfőbb problémája: a cenzúra

A dalai láma szerint a cenzúra "a problémák forrása" Kínában, és ha az ország nyitott társadalom lenne, csökkenhetnének a Tibettel kapcsolatos félelmek és kételyek. "A kínai népnek nincs lehetősége megismerni az ügyünket" - mondta az Egyesült Államokban tartózkodó tibeti vallási vezető a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.
2010. február 21. vasárnap 09:27 - HírExtra
Hozzátette: a problémára a szólásszabadság és a sajtószabadság hozhatna megoldást. Az Egyesült Államok segíthetne abban, hogy Kínában egy nyitottabb társadalom jöjjön létre - mondta a dalai láma.

Úgy vélte, hogy az információ szabad áramlásának hiányát kihasználva a kínai kormány valóságos démonként és terroristaként ábrázolja őt.

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban a vallási vezető elmondta: nem sértődött meg azon, hogy Barack Obama elnök az ünnepélyes formaságokat mellőzve fogadta őt csütörtökön a Fehér Házban. "Az a fontos, hogy létrejött a személyes találkozó" - hangsúlyozta a dalai láma, hozzátéve, hogy nem csalódott, nem érdeklik a politikai gesztusok. Kifejtette: megérti, hogy praktikus megfontolásokból Obama zsonglőrként kénytelen egyensúlyozni, amikor egyrészt ki akar állni a tibeti autonómia ügye mellett, másrészt viszont nem szeretné magára haragítani Kínát.

Tekintettel a találkozót hevesen ellenző Peking érzékenységére Obama a sajtónyilvánosság mellőzésével, zárt ajtók mögött fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt. A magántalálkozó után - amelynek nem hivatalos jellegére utalt, hogy nem az Ovális Irodában, hanem a Térkép Szobában tartották - közös sajtótájékoztatót sem tartottak, sőt egy fénykép tanúsága szerint a dalai lámát egy hátsó ajtón "csempészték ki" a Fehér Házból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását