2024. május 20. - Bernát, Felícia

Megújul a füvészkerti Pálmaház

Az intézmény közel 400 millió forintos támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Az ELTE Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítása a műemléki védettségű, 1865-ben épült Pálmaház és környékének rekonstrukciója keretében című pályázatával - közölte a füvészkert hétfőn az MTI-vel.
2010. február 22. hétfő 18:52 - HírExtra
Ennek köszönhetően teljesen megújul a műemléki védettségű Pálmaház a körülbelül 1 évig tartó rekonstrukció alatt: új gépészetet, világítást, üvegfelületeket és külső felújítást is kap úgy, hogy a benne élő trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérül. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja és a megnövelt terekben jobban meg lehet figyelni a növényeket. A trópusi haszonnövények tematikus gyűjteményét 152-ről 170-re, a pálmafélék gyűjteményét 153-ról 160-ra, a szubtrópusi tájak tematikus gyűjteményét 168-ról 180-ra növelik, s a Pálmaház környékén élő növények köre is bővül.

A kertrészek és a növényállomány fejlesztésére fordítja az intézmény azt a közel 250 millió forintot, amelyet A Tematikus és gyűjteményes kertrészek felújítása az ELTE Füvészkertben a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ növénymegőrzés erősítése érdekében című pályázatával nyert. Az egyedülálló gyűjtemények bővülésével nagyobb lehetőség nyílik a tudományos kutatási, oktatási és ismeretterjesztési tevékenységre, az ex situ növénymegőrzés (azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése) ezzel egyre teljesebben valósulhat meg.

Megújul az Ázsiai kert, a Sziklakert, a nagy pesti árvíz egyik utolsó és még látható színtere, a ligeterdő, amely bővülő élőhelyet nyújt a város közepén élő mocsáriteknős-kolóniának. Kibővül a Rosarium is, amely a hazai nemesítésű, méltán világhírű rózsafélék bemutatását is lehetővé teszi. A két új - és a még zajló korábbi - pályázat megvalósulásával 2011 augusztusára a teljes kert megújul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását