2024. május 21. - Konstantin

Eljöhet a béke ideje?

India és Pakisztán tárgyalásokat kezdett csütörtökön Újdelhiben - ez az első alkalom, hogy a két fél képviselői találkoznak a 2008-as mumbai terrortámadások óta.
2010. február 25. csütörtök 15:50 - HírExtra
Nem valószínű, hogy a külügyi államtitkárok szintjén megtartott találkozón áttörés születne, de a tárgyalások hozzájárulhatnak a hűvössé vált kapcsolatok felmelegítéséhez. Ha történik bármilyen előrelépés, az segítheti a nyugati országok erőfeszítéseit, amelyek célja stabilizálni a helyzetet Afganisztánban. A háború dúlta országban India és Pakisztán egymással vetekedik befolyásának érvényesítéséért.

India a terrorizmus ügyét, míg Pakisztán a vitatott hovatartozású Kasmír kérdését szeretné mindenképpen megvitatni. Utóbbi a három indiai-pakisztáni háborúból kettőnek a kiváltó oka volt.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy megtűr területén olyan szélsőségeseket, akik Indiában terrortámadásokat próbálnak végrehajtani. A 2008-as mumbai terrortámadásokban egy tízfős iszlamista kommandó különböző helyszíneken túszul ejtett és megölt embereket. Összesen 166 ember halálát okozták.

A négyórás megbeszélés után az indiai fél kijelentette, hogy megtették az első lépést a bizalom helyreállítása felé, s - noha újabb időpontot nem tűztek ki - megállapodtak, hogy kapcsolatban maradnak. Ügyeket nem oldottak meg, ez csak "tárgyalás volt a tárgyalásról". Pakisztáni részről egyelőre csak egy méltatlankodó nyilatkozat hangzott el arról, hogy "igazságtalan és a céllal ellentétes" a mumbai merényletekre helyezni a hangsúlyt India részéről. "Ez lefékezi a kapcsolatok bővítésének folyamatát" - hangoztatta Szalman Besir pakisztáni külügyi államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását