2024. május 5. - Györgyi

Weiner Leóra emlékezünk

Az ötven éve elhunyt el Weiner Leóra, a XX. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzőjére emlékeznek a Zeneakadémia tanárai és hallgatói kedden a Művészetek Palotájában, ahol a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenyével elindul a Weiner-év sokszínű programsorozata.
2010. február 26. péntek 10:10 - HírExtra
Az akadémia tanárai és hallgatói rendkívül színes és változatos programmal hajtanak fejet a XX. századi magyar zene konzervatív ágának egyik legkiválóbb képviselője, az intézmény legendás kamarazene tanára előtt - közölte az MTI-vel az intézmény sajtóirodája.

Az emlékév kezdetét jelző koncert egyben az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester és karvezetés tanszéke új vezetőjének, a Kossuth-díjas Ligeti Andrásnak bemutatkozását is jelenti.

"A koncert anyagának összeállításakor szem előtt tartottuk, hogy a program illeszkedjen a zenekar szellemiségéhez is, ezért az előadásra két zseniális zeneszerző, az ötven éve elhunyt Weiner Leó és a százötven éve született Gustav Mahler ifjúkori remekműveivel készülünk. Az est nyitószámának Weiner ritkán hallható Farsang című zenekari scherzóját választottuk" - mondta Ligeti András, az akadémia szimfonikus zenekarának új vezetője.

A Weiner-év megnyitója után, várhatóan márciusban elindul az akadémia és a Weiner Alapítvány új weboldala. A nagyközönséget és a szakmát egyaránt célzó oldalon részletes életrajz, kommentált műjegyzék, visszaemlékezések, a teljes Weinerrel kapcsolatos bibliográfia, valamint dokumentumokat és fotókat tartalmazó galéria lesz megtekinthető.

Az emlékév második fontos állomása április 19. és 24. között a Régi Zeneakadémia épületében rendezendő Weiner Kamarazenei Verseny lesz. A komolyzenei vetélkedőn vonósnégyes, vonóstrió és hegedű-zongora duó kategóriában indulhatnak a fiatal művészek.

Szintén Weiner Leó előtt tisztelegnek a Zeneakadémia egykori és jelenlegi növendékei az Alma Mater koncertsorozat június 4-iki előadásán. Az est folyamán Weiner Tündértánca és 3. G-dúr vonósnégyese, valamint Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje és c-moll zongoraötöse hangzik el az Accord Quartet, valamint Homor Zsuzsanna és Várhalmi Vera közreműködésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását