2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ókori stadiont renovál Bulgária

Rekonstruálják Plovdiv ókori római stadionját - a projektet 900 ezer eurós (243 millió forintos) uniós támogatással valósítják meg.
2010. február 27. szombat 15:57 - HírExtra
A stadion az egyik legnagyobb római kori építmény a Balkánon. Septimus Severus császár uralkodása alatt, a Kr.u. II. században építették, s a szakértők becslése szerint akár 30 ezer nézőt is befogadhatott egyszerre. Az ókori sportlétesítményt, amely a mai Plovdiv központjában található, még az 1970-es években fedezték fel, ám csak részben tárták fel, mivel nagyobbik hányada a város fő bevásárlóutcája alatt található - olvasható a Novinite (www.novinite.com) című angol nyelvű bolgár hírportálon.

A projekt keretében földalatti múzeumot is építenek, s a szakemberek reményei szerint a beruházáshoz kapcsolódó feltárások során más római kori építmények is előkerülnek. Tervezik egy modern bemutatóterem megépítését is.

Plovdiv az újkőkor óta lakott hely. A trákok Emolpias néven emeltek itt erősséget, amelyet Kr. e. 342-ben Macedóniai Fülöp, Nagy Sándor apja foglalt el, s nevezett el Philippopolisznak. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a Három hegy városának nevezték. A szlávok már a hatodik században megjelentek a térségben, de Bulgária része csupán 815-ben lett. A Bizánci Birodalom 970-ben kebelezte be, az Oszmán Birodalom pedig 1369-ben foglalta el, ekkor Filibe lett a neve. 1878-ban a plovdivi csata után Kelet-Rumélia fővárosa lett. 1885-ben az egyesült Bulgária részévé vált.

A római kori emlékek közül fennmaradt a híres amfiteátrum, ahol rendszeresen rendeznek hangversenyeket és színházi előadásokat. Feltárták az ókori piactér, az agora jelentős részét, s napvilágra kerültek kikövezett utcák részletei, az ókori vízvezeték, az aquaeductus maradványai, valamint néhány szentély, lakóház, antik freskók és mozaikok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását