2024. május 7. - Gizella

BKV: még nem érkezett meg a kormányzati támogatás

Még nem érkezett meg a kormány ötmilliárd forintos BKV-támogatása a főváros számlájára - közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes hétfőn az MTI-vel.
2010. március 1. hétfő 19:33 - HírExtra
A főváros költségvetéséért felelős politikust annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy Horváth Csaba (MSZP), a fővárosért felelős kormánybiztos még február 18-án azt közölte: a kormány előző napi ülésén döntött a BKV-támogatás első, ötmilliárd forintos részletének átutalásáról.

Ikvai-Szabó Imre elmondta, tudomása szerint a kormány a március 10-ei ülésén dönt a szerződéstervezetről. A Fővárosi Közgyűlés még aznap, illetve másnap is ülésezik, így várhatóan azonnal a testület elé tudják majd terjeszteni jóváhagyásra a dokumentumot.
A politikus a megállapodással kapcsolatban azt közölte, hogy a főváros eleget tett több, a kormány által szabott feltételnek, így például inflációkövetően emelte a BKV-jegyárakat és januárban ötmilliárd forint plusztámogatást is biztosított a közlekedési cégnek.

A kormány és a főváros képviselői még tavaly december közepén jutottak egyezségre a közlekedési cég finanszírozásáról. Bajnai Gordon kormányfő, Horváth Csaba kormánybiztos és Demszky Gábor főpolgármester december 23-án írta alá a BKV fenntartható finanszírozásának feltételeiről szóló szándéknyilatkozatot, amely szerint a központi büdzsé - több részletben - összesen 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő többlettámogatást biztosít a főváros útján a BKV működéséhez a fogyasztói árkiegészítésen és a normatív támogatáson túl. Ezen felül a kormány ötmilliárd forintnyi hitelgaranciát vállal.

A dokumentum tartalmazta a támogatási menetrendet és a teljesítendő feltételeket, amelyek alapján a BKV több részletben megkaphatja a kormány által biztosított támogatást. A szándéknyilatkozat aláírásával a főváros vállalta, hogy a költségvetésébe betervezett tízmilliárd forint mellett ötmilliárddal támogatja a BKV-t jövőre, 2011-ben pedig ezt tíz plusz tízmilliárdra emeli.

A plusztámogatást a kormány több feltételhez kötötte: az átláthatóság megteremtését, a BKV működési tervének elkészítését, valamint azt, hogy február 1-jétől legyen legalább az infláció mértékével megegyező jegyáremelés írta elő feltételként. A feltételek között szerepelt az is, hogy végre kell hajtani a fővárosi közösségi közlekedési vállalatok integrációját.

A Fővárosi Közgyűlés január 28-i ülésén azonban fideszes indítványra a képviselők úgy döntöttek, hogy a kormánnyal kötendő finanszírozási megállapodásban a közgyűlés nem akarja elkötelezni magát sem a viteldíjemelés, sem pedig a járatritkítás mellett. Ez pedig azt jelenti, hogy újra kell tárgyalni a főváros és a kormány közötti szerződéstervezetet.

A közgyűlés döntését követően Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta, a kabinet álláspontja nem változott, tartja magát a fővárossal aláírt szándéknyilatkozat tartalmához. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a szándéknyilatkozatra alapozva kell elkészíteni a jogi dokumentumot, ami február közepén kerül a kormány elé. Ez alapján dönt a támogatásról a kabinet - közölte.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) február 10-én, a közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottsága előtt még azt mondta, "nem állnak jól" a kormánnyal folytatott tárgyalások a BKV-támogatás ügyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását