2024. május 4. - Mónika, Flórián

A békák megmentői akcióba lépnek

Megkezdődött a békamentési szezon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának működési területén.
2010. március 5. péntek 16:20 - HírExtra
Március első napjaiban eddig két helyszínen, a felsőtárkányi Barát-réten, illetve a bogácsi horgásztónál került sor úgynevezett ideiglenes békaterelő falak elhelyezésére az itt húzódó forgalmas közutak mentén - olvasható a nemzeti park honlapján.

A 40-50 centiméter magas, a veszélyeztetés mértékétől és a terület adottságaitól függően akár 200 méter hosszúságot is elérő terelők feladata megakadályozni, vagy legalábbis mérsékelni a vonuló kétéltűeket érő veszteségeket a vonulási útvonalakat keresztező közutakon. A nádfonatból készült akadályok egyrészt az út alatti áthaladást lehetővé tevő átereszek, alagutak felé terelik a békák jelentős részét, másrészt meggátolják az állatokat abban, hogy közvetlenül az úttestre tévedjenek.

A terelőfalnál feltorlódó kétéltűek ezután már könnyűszerrel összegyűjthetők és elszállíthatók szaporodó helyeikre, a közeli tavakhoz.

A vonuló kétéltűek zömét a Bükk térségében három békafaj, a barna varangy, az erdei béka és a gyepibéka teszi ki, de kisebb számban egyéb békafajok valamint gőték is előfordulnak. Intenzív vonulásra a fagymentes, csapadékkal kísért enyhe időjárás tartós beköszöntével lehet számítani.

A két helyszínen a terelőfalak kiépítését közmunkások végezték el, de a mentés időszakában nagyszámú önkéntes részvételére is számít a nemzeti park.
További terelőfalak kiépítésére és kétéltű mentésre az Északi-Bükkben Varbó közelében, illetve a Mátrai Tájvédelmi körzetben kerül sor - közli az Interneten a Bükki Nemzeti Park.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását