2024. június 2. - Kármen, Anita

Az MSZP ismét azt mondja, hogy nem lesz gázáremelés

Az MSZP szerint nem indokolt a gázáremelés - közölte Podolák György, országgyűlési képviselő. Szocialista szak- és vezető politikusok szerint elképzelhetetlen az áremelés, és ezt felvetették Bajnai Gordon miniszterelnöknek is.
2010. március 5. péntek 06:32 - HírExtra
A Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke, Matos Zoltán csütörtökön azt mondta: köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában; a földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő.

Erre reagálva Podolák György közleményében úgy fogalmazott: érthetetlen, hogy a MEH elnöke a földgáz egyetemes szolgáltatók árváltoztatási kérelem-benyújtási határidejét megelőzően, elébe menve a kérelmeknek, előre kijelenti, hogy mekkora áremelési igényt tart reálisnak.

"Ezzel gyakorlatilag a Magyar Energia Hivatal elnöke felszólítja az áremelési igény benyújtására a szolgáltatókat. Erre idáig nem volt példa" - húzta alá a gazdasági bizottság szocialista elnöke.

Podolák György szerint tűrhetetlen, hogy a hivatal elnöke a felhasználó családokkal, nyugdíjasokkal szemben a gázkereskedők érdekeit képviselve, a konkrét árbefolyásoló tényadatok ismerete nélkül előre nyilatkozzon az áremelésről.

Az MSZP nem lát indokot az áremelésre - szögezte le.

Az MTI információi szerint a szocialista szak- és vezető politikusok szerint is elképzelhetetlen az április 1-jei gázáremelés, aki ennek ellenkezőjéről nyilatkozik, vagy félreértett valamit, vagy szakmai hibát vét, amiért "vállalnia kell a konzekvenciákat".

Több vezető szocialista politikus szerint nincs szakmai indok a gázár jelenlegi emelésére. Az MTI értesülései szerint ezt a szocialisták a héten többször is felvetették Bajnai Gordon miniszterelnöknek.

Az egyes szolgáltatóknak egyébként péntekig van lehetőségük arra, hogy árváltoztatási kérelmet adjanak be a hivatalnak, a MEH-nek pedig 20 napja van arra, hogy elbírálja az április elsejétől életbe lépő változást.

Matos Zoltán csütörtökön azt mondta: ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza; az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Hozzátette: "személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását