2024. május 12. - Pongrác

Mi történik a kormányszóvivőnél?

A kormányszóvivői iroda nincs a helyzet magaslatán. Mondhatni olyan, mintha nem is lenne. Egy fontos ügy kapcsán kerestük, de választ, még nemlegeset sem kaptunk. Mi folyik itt?
2010. március 10. szerda 12:40 - HírExtra
Az EMFESZ Kft. Magyarország egyik legfontosabb cége: mint gázszolgáltató és gázkereskedő az ország negyedét látja el gázzal, 300 önkormányzat, 1000 ipari fogyasztó, 35 város fűtőműve, és 192 ezer lakossági fogyasztó tartozik hozzá. Nem mindegy tehát, hogy a működési feltételei milyen szinten biztosítottak.

Milliárdok

A céget azonban hajszál híján működésképtelené tette egy egészen furcsa - sokak szerint teljesen jogellenes - bírósági végzés. A Pesti Kerületi Bíróság január 28-i döntésében kötelezte az EMFESZ-t, hogy helyezzen letétbe 6,8 milliárd forintot a bíróságnál. Mindezt tette egy olyan ügy kapcsán, ami közel másfél éve folyamatban van: egy választott bíróságon zajlik a Nitrogénművek és az EMFESZ vitája.

Az ügy további furcsasága, hogy a választott bíróság egyik tagja lemondott, arra hivatkozva, hogy a felperes, (azaz a Nitrogénművek) nyomást gyakorol a testületre.

Nemzetbiztonsági vizsgálat

Biztosított az EMFESZ sorsa
Az EMFESZ új tulajdonosai sokkal több beleszólást kérnek majd a cég ügyeibe, mint eddig – mondta Góczi István a gázkereskedő cég ügyvezető igazgatója. Góczi Moszkvába utazott, ahol találkozott az EMFESZ új tulajdonosának, a RosGasnak a képviselőivel. Az orosz üzletemberekkel való megbeszélések után Góczi megnyugtatónak látja az EMFESZ sorsát. A legfőbb problémája a cégnek az a nagyjából 500 millió dolláros tartozás, amelyet Dmitrij Firtas, az EMFESZ előző tulajdonosa halmozott fel a RosUkrEnergo és rajta keresztül a Gazprom felé. Ez Góczi elmondása alapján akkora teher, ami szinte megbénítja az EMFESZ-t.
Az EMFESZ ügyvezetője Góczi István amint kézhez kapta a 6,8 milliárd forintos letétről szóló végzést a sajtóhoz és Bajnai Gordonhoz fordult. A miniszterelnököt arra kérte, hogy mivel a cége nemzetgazdaságilag is stratégiai fontosságú és a pénz letétbe helyezése ellehetetlenítené a működését indítson nemzetbiztonsági vizsgálatot az ügyben.

A kérésnek természetesen az is oka volt, hogy a Nitrogénművek a már említett, erősen megkérdőjelezhető módon próbált beavatkozni a választott bíróság döntésébe, és a gyanú szerint a PKKB döntése mögött is egyfajta háttéralku állhat. (Melyek akár politikai szálakat is jelenthetnek: Bige László a Nitrogénművek tulajdonosa igen jó kapcsolatot ápol például Veres János volt pénzügyminiszterrel.)

A nagy nyilvánosság és talán a „nemzetbiztonsági vizsgálat” kifejezés hatására a gépezet beindult és a PKKB február 22-én visszavonta a végzést, az EMFESZ-nek nem kell fizetnie. Ám a nemzetbiztonsági vizsgálat, melyet Góczi kért nem lett elutasítva.

Néma csönd

Szerettük volna megtudni, hogy miként áll most az ügy. Felkerestük Miniszterelnöki Hivatalt, ahol a kormányszóvivői irodához irányítottak. A kormányszóvivői irodát március 5-én pénteken egész nap hívtuk, de senki nem vette fel a telefont.

Hétfőn újra próbálkoztunk, ekkor már sikerült találni egy ott dolgozó munkatársat, aki elmondta, nem ismeri az ügyet küldjük meg a kérdést elektronikus levélben. Megtörtént. Mivel a kérdésünk nem igényelt semmi komolyabb utánanézést, csupán annyit van-e vizsgálat avagy nincs (rossz esetben azt is mondhatják erre, hogy nem nyilatkozunk), így határidőnek hétfő délután adtuk meg. Nem jött válasz.

Kedden szintén küldtünk levelet, hogy mégis, hogyan áll a helyzet. Erre sem reagáltak. Ma szerda van, és a kormányszóvivői iroda a füle botját sem mozgatja ebben az igen fontos ügyben, sőt, megint nem veszik fel a telefonokat. Érthetetlen és egyben felháborító.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását