2024. május 18. - Erik, Alexandra

Stumpf: a Jobbik akár öt százalékot is verhet az MSZP-re

Épp egy hónap van hátra az országgyűlési választásokig, ebből az alkalomból tartott "előrejelző" előadást Stumpf István a Századvég, és Závecz Tibor, a Szonda Ipsos közvélemény-kutató vezetője csütörtök délután.
2010. március 11. csütörtök 18:29 - Nagy András
Elsőként Závecz beszélt, mégpedig arról, hogy bár a választások első számú kérdése eldőlt, tudniillik a Fidesz immár semmi sem menti meg az ország irányításának átvételétől, azért mégiscsak sok ismeretlenes egyenletről van szó. Mi lesz a Jobbikkal, Mi lesz a kis pártokkal? Meglesz-e a kétharmad a Fidesznek? (Závecz szerint ez se nagyon kérdés.)

A Jobbik erősödő trendje nem látszik kifulladni, míg az MSZP stagnáló-erősödő íve mintha megtört volna az utóbbi időben – állapítja meg. A szocialisták szavazótáborának a magja ugyan megvan (700 ezer szavazóról beszélünk körülbelül), ám kérdés, ki tudják-e bővíteni ezt a Szonda által maximum 1,1 – 1,2 milliósra taksált sokaságra.

Milliomos Jobbikosok?

Az Bokros Lajossal operáló MDF nem képes növelni szavazóinak számát, míg az LMP pozíciójáról nagyon keveset tudni. Ezzel együtt nagyon nem mindegy, lesz-e lehetőség a Lehet Más a Politikára szavazni országos szinten, ez ugyanis az MSZP pozícióját gyengítheti - állapítja meg.

A Jobbik-jelenségről szólva Závecz azt mondja, Vonáék az év eleje óta 400 ezerről 800 ezerre növelték szimpatizánsaik számát, ezt tehát azt jelenti, hogy az MSZP (egymillió támogató) és Fidesz (2,8 millió szimpatizáns) után lassan a Jobbik is belép a milliomosok klubjába.

Mi a helyzet a mindig homályos fényben megvilágított Fidesz-Jobbik átjáróval? A Szondánál úgy ítélik, hogy körülbelül 200 ezer Jobbikos szavazó van, aki a Fidesz felé kacsintgat, fordítva nagyjából 300 ezer voksolóról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy mintegy félmillió ember tévedhet a választásokig az „átjáróba”. Elvileg.

Félmilló főig egy a tábor?

Závecz ugyanis cége méréseire alapozva azt mondja, a Fidesz-táborban jóval gyengébb a Jobbik másodlagos preferenciája, mint fordítva, ami jelzi, hogy a nem „cső” Jobbikosokban azért erősen buzog az egy a tábor-egy a zászló érzése.

Mi a maximum amit a Jobbik elérhet áprilisban? A Szonda szerint Vonáék 900 ezer szavazónál többre nem számíthatnak, igaz, ez egy „baráti”, mondjuk hatvan százalékos részvétel esetén körülbelül húsz százalékot jelentene nekik. Ez esetben akár a Fidesz kétharmada is veszélybe kerülhet – állapítja meg Závecz.

Ettől nem kell tartaniuk Orbánéknak, amennyiben a Jobbik számára negatív forgatókönyv valósul meg. Itt a Szonda mintegy 10 százalékos eredményt, azaz (az említett 60 százalékos részvételi aránnyal számolva) mintegy 450-500 ezer tényleges Jobbik-szavazóval lehet kalkulálni. Ha így alakul, akár már az első forduló után eldőlhet a választás.

Stumpf: a szocialisták ellustultak

Kollégájához hasonlóan Stumpf István, a Századvég vezető elemzője is úgy látja, a győzelmet tekintve csak az lehet kérdés, mennyivel nyer a Fidesz. Nem tudni ugyanakkor, ki lesz a második a Jobbik vagy az MSZP, továbbá az is talány, az MDF és az LMP közül ki léphet át az öt százalékot.

Stumpf szerint ezekre a kérdéseket elsősorban a választók részvételi hajlandósága fog dönteni. Emlékeztet, hogy a magas részvétel hagyományosan a baloldalnak és a kis pártoknak, míg az alacsony a szélsőjobbnak (lásd a Miépet 1998-ban), illetve a jól szervezett jobbközépnek kedvez. A Századvég felméréseire hivatkozva azt mondja, az idei voksoláson a 89-asnál magasabb, de a 2002-nél alacsonyabb választói aktivitás várható.

Stumpf szerint az idei kampányban egyedül a Jobbik szólítja meg érdemben az embereket, a szocialisták pedig szó szerint ellustultak, az enervált aktivistákkal az élen. Ezért Stumpf nagy Jobbik-meglepetésre számít több megyében, sőt, extrém esetben akár azt sem tartja kizártnak, hogy a Jobbik a égelszámolásnál akár öt százalékot is verhet a kormányzó szocialistákra. A Századvég ma úgy látja, Az MDF-nek kicsi az esélye a parlamenti küszöb átlépésére, az LMP ugyanakkor jó hajrával még befuthat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását