2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az LMP komoly meglepetést okozhat

Meglepő, de a demokrácia szempontjából örvendetes adatot közölt a Forsense legfrissebb felmérésében. A közvélemény-kutatás szerint az LMP-nek jelen állás szerint nagy esélye van bejutni a Parlamentbe.
2010. március 16. kedd 17:39 - Pénzes Dávid
A Lehet Más a Politika alig egy éves működés után komoly lehetőség előtt áll. Az áprilisi parlamenti választáson a rendszerváltás óta először új pártként bejuthat a magyar Országgyűlésbe. Ezt támasztja alá a Forsense közvélemény-kutatása is.

Az intézet kedden kiadott felmérése szerint amennyiben az ajánlószelvényeket határidőre összegyűjtik, és el tudnak indulni az egyéni választókerületek majdnem mindegyikében, akkor minden területi pártlistán szerepelhet a nevük, s így nagyjából egyenes lenne az útjuk a törvényhozásba.

Gyors emelkedés


A felmérés adatai
A felmérés adatai kérdőíves közvélemény-kutatásokból származnak, melyeket 2009-ben havonta és 2010 első hónapjaiban három alkalommal végzett a Forsense, egyenként 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével.
Míg 2009 elején még szinte nem is ismerték a pártot, az EP-választáson már két százalékot ért el, majd napjainkra 4-5 százalék körül mozog. A közvélemény-kutatás szerint jelenleg a teljes népesség három százaléka, míg a biztos pártválasztók öt százaléka szavazna a pártra.

Ennek nyilvánvalóan oka, hogy az LMP jelöltjei személyesen is egyre több fórumon találkoznak a választókkal és a média is viszonylag jól bánik velük. Másik ok, a politikai paletta drasztikus átalakulása. Az SZDSZ, mint liberális párt szinte eltűnt, így az LMP a liberális szavazóknak könnyen vonzó lehet, de mondhatjuk úgy is: az egyetlen épkézláb lehetőség.

A negyedik kedvenc

A biztos szavazók között a kutatás szerint kik az LMP egyértelműen a negyedik legtámogatottabb párt lett és februárra elérte a parlamentbe jutási küszöböt. Ha most vasárnap lennének a választások, akkor a teljes népesség három százaléka szavazna az LMP-re, a pártválasztók és biztos szavazó pártválasztók között öt százalék a párt szavazóbázisa.

A legérdekesebb, hogy a Forsense szerint az LMP-vel szimpatizálók többsége gyakorlatilag minden párttól távol áll. A Fideszt négytizedük, az MSZP-t egyharmaduk ellenszenvesnek tartja, és hasonló véleményen vannak az MDF-ről és az SZDSZ-ről is, a Jobbikot pedig majdnem háromnegyedük utasítja el. Mindez nem meglepő, hiszen az LMP éppen azokra a szavazókra számít, akik kiábrándultak a teljes politikai elitből, azokra számítanak, akik még reménykednek abban, lehet más a politika.

Kik a bázisuk?

Ezt az meglátást támasztja alá az is, hogy a pártok szavazótáborait összehasonlítva, az LMP szimpatizánsoknak a legalacsonyabb az életkora. Olyannyira, hogy a Forsense felmérése szerint a legfiatalabbak között számuk megközelíti az MSZP-ét. A 25 évnél fiatalabb biztos pártválasztók körében mintegy 5 százalékponttal magasabb a támogatottsága, mint az egész felnőtt lakosságon belül,

Az LMP főleg a nők körében hódit, valamint a támogatóik inkább a budapestiek, de mindenképpen a városiak között találhatók. És az sem okozhat meglepetést, hogy az LMP-t a magasabb státuszú, a magukat a középosztályhoz vagy feljebb soroló, az átlagnál magasabb végzettségű szavazók támogatják, magyarán az értelmiségiek.

Az LMP a 2006-ban még nem szavazók köréből és az MSZP korábbi támogatóiból gyűjti a mostani bázisának meghatározó részét, ugyanakkor a Fidesztől szerezte szimpatizánsainak 24 százalékát. A 2006-ban Fideszre szavazók 3 százaléka most az LMP-re szavazna.

Színesítés


Az LMP sikertörténetének igazi betetőzését jelenthetné a parlamenti jelenlét biztosítása. Ez főleg azért is lenne örvendetes, mert a demokrácia egyik legfontosabb eleme a többpártrendszer; minél több párt van a törvényhozásban, annál színesebb lesz a politikai kultúránk, és annál több társadalmi csoport érdekeit képviselhetnek a választott honatyák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását